Partij van de Arbeid

Maatregelen pensioenfondsen vervelend maar onvermijdelijk

02-04-2009 11:36

De herstelplannen van pensioenfondsen zijn voor de deelnemers vervelend, maar onvermijdelijk om de pensioenuitkeringen ook in de toekomst gegarandeerd te kunnen houden. Dat zegt PvdA Tweede-Kamerlid Paul Tang. Wel wil hij dat het ABP goed nadenkt of een premieverhoging echt noodzakelijk is.

Herstelplan pensioenen
Ook de pensioenfondsen hebben last van de crisis. Door de lage rente en de dalende beurskoersen is hun financiële situatie zorgwekkend. Deze week hebben de fondsen die in de problemen zitten een zogenaamd herstelplan ingediend bij de toezichthouder, De Nederlandsche Bank.

In dit plan moeten de fondsen aangeven op welke manier ze weer uit de problemen komen. Omdat pensioenfondsen heel verschillend zijn, bekijkt de toezichthouder per fonds wat nodig is. Fondsen hebben vijf jaar de tijd om de problemen op te lossen. Dit was eerst drie jaar, maar het kabinet heeft op aandringen van de PvdA besloten de fondsen vijf jaar tijd te geven.

Pensioenen stijgen niet mee met inflatie
Zolang de huidige en toekomstige verplichtingen van pensioenfondsen hoger zijn dan het vermogen, mogen ze de pensioenen niet verhogen met de inflatie. Dat is vervelend voor gepensioneerden, die hun pensioen niet zien stijgen. Het is ook vervelend voor werknemers, want hun toekomstige pensioen stijgt ook niet. Deze maatregel is echter onvermijdelijk.

Pas als er weer genoeg reserves zijn opgebouwd, mag een fonds indexeren. Dat kan een aantal jaren duren. 'De maatregelen zijn vervelend, maar het is onvermijdelijk als je alleen al ziet hoe enorm de beurzen zijn gedaald de afgelopen maanden', aldus Paul Tang. 'We kunnen er niet op gokken dat het vanzelf goed komt. Dat zou onverantwoord zijn. Het is waar dat de Nederlandse pensioenfondsen ongeveer 500 miljard euro vermogen hebben, maar dat zijn geen reserves: elke euro is bedoeld voor een pensioen nu of later.'

Goed nadenken over premieverhoging
Veel fondsen vragen ook hoge premies van werknemers en werkgevers, om extra geld binnen te halen. Ook het ABP heeft aangekondigd de premies te zullen verhogen. Paul Tang wil echter dat het ABP daar nog eens goed over nadenkt. Juist vanwege die langere hersteltijd van vijf jaar is een premieverhoging niet per se noodzakelijk. De effecten van een premieverhoging voor personeel en de overheid als werkgever zijn ingrijpend.

Goede fundamenten
Eind van dit jaar geeft een commissie onder leiding van voormalig Centraal Planbureau-directeur Henk Don advies aan het kabinet over de pensioenfondsen. Dat gaat over de vraag hoe bezittingen en verplichtingen van pensioenfondsen moeten worden berekend. Hoewel pensioenfondsen nu in zwaar weer zitten, is er wel tijd om goed na te denken. Er hoeven geen overhaaste beslissingen genomen te worden. De meeste fondsen indexeren weliswaar niet, maar uit de herstelplannen van de grootste fondsen is vandaag duidelijk geworden dat de pensioenen gewoon uitgekeerd worden.

Ondanks de vervelende maatregelen benadrukt Tang dat het Nederlandse pensioenstelsel goede fundamenten heeft. 'Het lijkt alsof alleen Nederland deze problemen heeft, maar dat is niet zo. Omdat veel andere landen simpelweg niets geregeld hebben, zijn daar geen pensioenfondsen. De problemen daar zijn veel groter.'