Gemeente Hoorn

Gemeente Hoorn gaat voor duurzame ontwikkeling

Met de nieuwe structuurvisie voor het te ontwikkelen bedrijventerrein t Zevenhuis geeft het college van B en W van Hoorn een aanzet voor een duurzaam Hoorn. In deze structuurvisie wordt de ambitie uitgesproken om het bedrijventerrein duurzaam en klimaatneutraal te ontwikkelen. Het college hoopt dat de ambities van de gemeente Hoorn het bedrijfsleven in West-Friesland uitdagen om te werken aan een duurzaam bedrijventerrein.

Als onderdeel van de Puur Hoorn-campagne heeft de gemeente Hoorn de doelstelling om duurzaamheid in zijn plannen en projecten op te nemen. Daarom besloot het college van B en W dat t Zevenhuis een duurzaam bedrijventerrein moet worden. Het bedrijventerrein is bedoeld als een lokaal en regionaal bedrijventerrein met een kleinschalig karakter. Het moet functioneren als een flexibel en samenhangend systeem waar goederen en diensten op een winstgevende en duurzame manier worden geproduceerd. Daarnaast moet het terrein een positieve bijdrage leveren aan zijn sociale en natuurlijke omgeving.

In een structuurvisie worden keuzes gemaakt over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling op de lange termijn, en de daarvoor noodzakelijke maatregelen op korte termijn. Binnen de structuurvisie voor t Zevenhuis is de visie duurzaamheid verankerd. Per thema heeft de gemeente een basisniveau en een streefniveau vastgesteld. De ambitie van het streefniveau is met opzet hoog ingezet, om betrokken partijen uit te dagen met creatieve en innovatieve oplossingen te komen. Omdat dit door technische of kostenoverwegingen niet altijd haalbaar is, is er ook een basisniveau vastgesteld. Dit niveau ligt ruim boven het wettelijk minimum. De gemeente Hoorn wil hiermee tot de koplopers gaan behoren op het gebied van duurzame ontwikkeling van duurzame bedrijventerreinen, aldus wethouder Jan de Boer.

Het plan ligt van 9 april tot en met 20 mei ter inzage in het stadhuis aan de Nieuwsteen 1 in Hoorn. Het plan wordt naar verwachting op 21 april besproken in de raadscommissie. Het college van B en W verwacht dat de structuurvisie eind juni door de raad kan worden vastgesteld. Laatste wijziging van deze pagina: 2 april 2009