Stichting Blik op Werk


Meer WAI is minder WIA
Secretaris-generaal De Leeuw heeft namens minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op een bijeenkomst in Den Haag aangekondigd dat het ministerie zelf de Work Ability Index (WAI) zal invoeren. De WAI is een instrument dat inzicht geeft in het arbeidsvermogen van mensen en uitzicht biedt op duurzame inzetbaarheid.

Work Ability Index (WAI)
Het is belangrijk dat duurzame inzetbaarheid en daarmee ook de Work Ability Index (WAI) juist in tijden van crisis hoog op de politieke agenda komen te staan, aldus De Leeuw tijdens de kick-off bijeenkomst van de Work Ability Index gisteren in Den Haag. De WAI is een vragenlijst die het werkvermogen meet. Met de WAI-vragenlijst maakt de werknemer op vrijwillige basis een inschatting van zijn werkvermogen. De vragenlijst gaat onder andere over het werk dat iemand doet, kennis en vaardigheden, over normen en waarden en gezondheid. De uitkomst van de WAI is een goede voorspeller van iemands inzetbaarheid nu en in de toekomst en kan men vroegtijdig (gezondheids-)risico's herkennen.

Breed gedragen
In bijzijn van vertegenwoordigers van FNV, CNV en VNO-NCW als ook van 'early users' als KLM, IBM en de VO-raad werd duidelijk dat de WAI breed gedragen wordt als een instrument voor werkgevers om investeringen in werkomstandigheden beter te richten en voor werknemers om de uitdagingen van de toekomst beter aan te gaan en om zo een betere loopbaanplanning te kunnen maken. Tijdens de bijeenkomst maakte niet alleen het ministerie van SZW bekend zelf de WAI te zullen gaan invoeren, maar ook de gemeenschappelijke Universitair Medisch Centra (UMC's) gaven aan de WAI als een mogelijk instrument te zien in de grootscheepse vernieuwing van hun personeelsbeleid.

Stichting Blik op Werk
Sinds december 2008 is via stichting Blik op Werk een standaard versie van de WAI beschikbaar. Blik op Werk is het centrale punt vanuit waar ervaringen gedeeld kunnen worden en van elkaar geleerd kan worden over het concept van workability (werkvermogen).
Â
Blik op Werk staat voor kwaliteit. Bij stichting Blik op Werk vindt u informatie over de kwaliteit van re-integratiebedrijven, arbodiensten, outplacementbureaus, opleidingsinstituten en loopbaancoaches. U vindt deze dienstverleners op www.blikopwerk.nl . In de zoekmachine is aangegeven welke dienstverleners het Blik op Werk Keurmerk hebben. U kunt zo op een verantwoorde en effectieve manier een dienstverlener vinden. Ook vindt u bij Blik op Werk de Work Ability Index (WAI) waarmee het werkvermogen van werknemers gemeten kan worden op www.blikopwerk.nl/wai .
Stichting Blik op Werk is een samenwerkingsverband en opgericht in 2006. Aan het bestuur nemen deel: Werkgevers- en werknemersorganisaties, VNG, UWV WERKbedrijf, LCR, Boaborea, MBO-raad, FOTIN en Noloc.

Â