Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie organiseert speciaal verdiepingsprogramma tijdens Movies that Matter Festival


-Green Rights programma gaat over maatschappelijk ondernemen
-NGO's, politici, juristen en bedrijven gaan met elkaar in discussie
-Winnaars 60 SEC Filmcompetitie van Milieudefensie op openingsavond bekend gemaakt

Amsterdam 1 april 2009 - Op het Movies that Matter Festival, het vernieuwde internationale film- en debatfestival van Amnesty International, presenteert Milieudefensie voor de tweede keer een speciaal verdiepingsprogramma. Onder de titel 'Green Rights' worden twee documentaires vertoond en vinden verdiepingsgesprekken plaats rond het thema 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'.

Het Movies that Matter Festival vindt plaats van 2 tot en met 8 april in en rond Filmhuis Den Haag. Het Green Rights-programma opent op vrijdagavond 3 april met de film Justicia Now!. Dezelfde avond worden de winnaars van de 60 SEC Filmcompetitie van Milieudefensie bekend gemaakt. Het programma is op zondagmiddag 5 april ook te zien in Filmtheater Kriterion in Amsterdam.

Justicia Now! - Europese première Justicia Now! van Martin O'Brien (Ecuador, 2007) vertelt het verhaal over de miljardenrechtszaak die de lokale bevolking in het Amazonegebied wegens milieuschade en gezondheidsproblemen, van Ecuador heeft aangespannen tegen de Amerikaanse oliegigant Chevron-Texaco. Te zien op 3 april om 18.30 uur in Filmhuis Den Haag en op zondag 5 april om 13.15 uur in Kriterion in Amsterdam. Verdieping: op 3 april volgt na afloop van de film een vraaggegesprek tussen Peter van Ingen (Buitenhof) en mensenrechtenadvocate prof. dr. Liesbeth Zegveld over de rechtszaak die Milieudefensie en vier Nigerianen voeren tegen Shell wegens olievervuiling in Nigeria. Anne van Schaik en Albert ten Kate van Milieudefensie vertellen over hun belevenissen in Nigeria. Op 5 april is er eenzelfde verdiepingsprogramma, dan onder leiding van Elisabeth van den Hoogen, met mensenrechtenadvocaat dr. Michel Uiterwaal.

Blood Coltan
In Blood Coltan van Patrik Forestier (Frankrijk, 2007) volgen we de filmmakers die op expeditie gaan door Oost-Congo. Daar vindt veel mijnbouw plaats voor winning van tin en coltan, dat in onze telefoons wordt gebruikt. De mijnbouwinkomsten voeden een al tien jaar durende oorlog met ellendige gevolgen voor de bevolking. Regisseur Patrik Forestier volgt het spoor van de mijnen in Oost-Congo naar de importeurs in Europa. Te zien op vrijdag 3 april om 20.00 uur in Filmhuis Den Haag en op zondag 5 april om 15.00 uur in Filmtheater Kriterion in Amsterdam. Verdieping: op 3 april gaan Jan Jacob van Dijk (CDA), Sharon Gesthuizen (SP) en Eric van der Oest, manager public affairs van staalbedrijf Corus (Nederland) met elkaar in debat over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het debat wordt geleid door Peter van Ingen (Buitenhof). Op 5 april vindt er na de vertoning een debat plaats tussen Esther de Haan van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen en Sven Drillenburg Lelijveld (manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij KPN). Elisabeth van den Hoogen is gespreksleider.

Prijsuitreiking 60 SEC Filmcompetitie Op vrijdag 3 april worden om 18.00 uur in Filmhuis Den Haag de winnaars van de 60 SEC Filmcompetitie van Milieudefensie gehuldigd. De prijzen worden uitgereikt door juryleden Mercedes Stalenhoef (documentairemaakster) en Wim van Klaveren (eindredacteur Vroege Vogels TV).

www.milieudefensie.nl www.moviesthatmatterfestival.nl

Het Green Rights-programma vindt (tenzij anders vermeld) plaats in het Filmhuis Den Haag - Spui 191 Den Haag en Filmtheater Kriterion - Roetersstraat 170 in Amsterdam.

Het programma 'Green Rights' wordt medegefinancierd door de Europese Unie. De inhoud van het programma valt onder de verantwoordelijkheid van Milieudefensie en kan op generlei wijze worden beschouwd als een weergave van standpunten van de Europese Unie.