Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Deelraad vergadert 2 april

vanaf 20.00 uur in de raadzaal, Groene tuin 317

De vergadering is openbaar en zoals gewoonlijk is iedereen van harte welkom. De complete set vergaderstukken ligt ter inzage bij het Informatiecentrum van de deelgemeente aan de Groene tuin 317. In de vergaderzaal zijn altijd samenvattingen van de agenda en de voorstellen beschikbaar voor aanwezige belangstellenden. Voor meer informatie over agendapunten kunt u bellen met de griffie van de deelraad telefoonnummer 479.82.00.

Meepraten
Na de opening van de vergadering kunnen aanwezigen het woord voeren over onderwerpen die al dan niet op de agenda staan. Zij die gebruik willen maken van dit spreekrecht, dienen dit vóór de vergadering te melden bij de griffier. De beschikbare tijd is maximaal 5 minuten per spreker, terwijl de totaal beschikbare spreektijd maximaal 30 minuten bedraagt.

A- en B-posten
De agendapunten zijn verdeeld in A- en B-posten. De A-posten zijn voorstellen waarover geen verdere discussie noodzakelijk is, deze voorstellen moeten formeel door de deelraad bekrachtigd worden, de zogeheten hamerstukken.
De voorstellen met een B-status komen ter discussie in de deelraad.

Agenda

1. Opening en mededelingen

2. Vaststelling van de agenda

3. Spreekrecht burgers

A-posten

4. Intrekking nota Heroriëntering welzijnsbeleid 1997

B-posten

5. Actieplan emancipatiebeleid

6. Nota Ouderenhuisvesting

7. Motie integrale visie buitenruimte

8. Vragenhalfuur

9. Vaststelling verslag en actiepuntenlijst van 19 februari 2009
10. Vaststelling ingekomen stukken en afdoening moties
11. Sluiting

Kadernotitie Emancipatie (agendapunt 5)
De deelgemeentelijke Emancipatienota uit 1998 is verouderd. Het dagelijks bestuur heeft daarom op verzoek van de deelraad naar aanleiding van een motie van het CDA, nieuw deelgemeentelijk emancipatiebeleid gemaakt en opgenomen in de Kadernotitie Emancipatie. Bij de opstelling is rekening gehouden met de welzijnsnota die op 9 oktober is vastgesteld door de deelraad. In de kadernotitie staan de kaders voor nieuw deelgemeentelijk emancipatiebeleid. Bij emancipatie gaat het om participatie (meedoen, jezelf ontwikkelen) en educatie (bewustwording, vorming en voorlichting). De deelgemeente kan mensen niet emanciperen, maar wel randvoorwaarden creëren waardoor mensen ook feitelijk kunnen emanciperen. In de kadernotitie wordt beschreven hoe de deelgemeente haar verschillende rollen hierin invult en vervult. Het nieuwe emancipatiebeleid heeft betrekking op alle inwoners van de deelgemeente. In onze samenleving zijn groepen die extra kwetsbaar zijn en/of extra drempels ondervinden om zich te emanciperen. In de kadernotitie staat uitgebreid beschreven wat de acties zijn en wat de deelgemeente al doet voor deze groepen. Zo faciliteert de deelgemeente bijvoorbeeld vrouwenkamer Zenana in Beverwaard en vrouwenstudio Mona Lisa in Hordijkerveld, waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen ontplooien. Momenteel worden de mogelijkheden van een vrouwenstudio in Lombardijen onderzocht. In de kadernotitie staat ook beschreven hoe het nieuwe emancipatiebeleid onderdeel gaat uitmaken van het deelgemeentebrede beleid. En hoe wordt samengewerkt tussen de deelgemeente en de uitvoerende organisaties.

Ouderenhuisvesting (agendapunt 6)
Vorig jaar is onderzoek gedaan naar de vraag en aanbod van ouderenwoningen in IJsselmonde. Uit dit onderzoek is gebleken dat in de periode tot 2025 het aantal ouderen slechts licht zal stijgen. Tot 2012 wordt gestart met de bouw van ruim 1700 (0-traps)woningen die ook geschikt zijn als ouderenwoning. Ook door het aanpassen van bestaande woningen wordt het aantal voor ouderen geschikte woningen uitgebreid. Het realiseren van nog meer specifieke ouderenwoningen is niet gewenst omdat deze woningen niet geschikt zijn voor andere typen huishoudens. Uit het rapport kan geconcludeerd worden dat IJsselmonde nu en in de toekomst over ruim voldoende ouderenwoningen beschikt om aan de vraag te voldoen. Op termijn wordt zelfs een afname van het aantal ouderen verwacht. Wel worden in het rapport kanttekeningen geplaatst bij enkele locaties voor ouderenwoningen. Niet alle plekken, zoals bijvoorbeeld de woningen op de Veranda, vallen binnen een woonzorgzone of servicewijk. De aanbeveling wordt gedaan om ouderenwoningen toch vooral te ontwikkelen binnen een servicegebied. Ouderenwoningen hierbuiten kunnen dan weer voor andere doelgroepen worden ingezet.