Arnhem, 24 maart 2009
Commissievergaderingen van Provinciale Staten op 1 april 2009
De vijf commissies uit Provinciale Staten bespreken in hun vergaderingen op woensdag 1 april onder andere de statenvoorstellen die het college van Gedeputeerde Staten heeft voorbereid. Daarnaast worden de agenda's van de commissies gevuld met onderwerpen die niet direct door de Staten behandeld hoeven te worden, maar door de commissies kunnen worden 'afgedaan'. De vergaderingen vinden zoals gebruikelijk plaats in het Huis der Provincie.
Commissie Landelijk Gebied en Water (LGW)
Wijsmanzaal, 9.30-12.00 uur
De subsidieverordening natuur en landschapsbeheer (statenvoorstel) gaat over een nieuw, vereenvoudigd subsidiestelsel dat meer gebiedsgericht is. De provincies hebben in 2007 het subsidiestelsel voor natuur en landschap (Programma Beheer) overgenomen van het Rijk. Zij hebben dat gedaan onder voorwaarde dat zij de regelgeving konden vereenvoudigen. De vereenvoudiging gaat uiteindelijk vooral op voor natuurbeheerders. Voor agrariërs is dit minder ver doorgevoerd omdat Europese regels dit verhinderen.
Het Natura 2000 Beheerplan Arkemheen wordt besproken, mede naar aanleiding van een motie die PS in april 2008 hebben aangenomen. In deze motie hebben PS GS onder andere verzocht het bestaande gebruik en ontwikkelingsperspectief in de Natura 2000-gebieden zoveel mogelijk ongemoeid gelaten.
Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (RWM)
Statenzaal, 9.30-12.00 uur
Het provinciaal cultuurhistorisch beleid 2009-2012 (Kadernota Belvoir 3) en het inpassingsplan en de financiering van de rondweg Oeding /gemeente Winterswijk, worden als statenvoorstellen besproken. In Belvoir 3 wordt het cultuurhistorisch beleid geactualiseerd. Voor de uitvoering wordt jaarlijks ¤ 4,2 miljoen uitgetrokken. De rondweg Oeding is weliswaar een Duits project maar is van invloed op een provinciale weg (N319). Gedeputeerde Staten willen vanwege het belang en om praktische redenen een inpassingsplan maken om het Nederlandse gedeelte van de rondweg planologisch mogelijk te maken.
De commissie bespreekt ook de uitgangspunten voor het Kwalitatief Woonprogramma 2010-2019, de gevolgen van de demografische ontwikkelingen voor het provinciale beleid en de stand van zaken Windenergie Gelderland. Het onderwerp hergebruik van slib en vervuilde grond in waterplassen komt eveneens aan de orde. Verwacht wordt ook het statenvoorstel Deregulering.
Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu samen met Commissie Mobiliteit en Economische Zaken
Statenzaal, 14.00-15.00 uur
De beide commissies bespreken de Partiële herziening van het Streekplan Gelderland, toegespitst op het tracé voor de rondweg Hummelo (N314) en de kredietverlening daartoe.
Op 4 maart hebben de commissies hierover een hoorzitting gehouden waarop 29 mensen het woord hebben gevoerd. Het verslag hiervan maakt deel uit van de bespreking.
Commissie Mobiliteit en Economische Zaken (MEZ)
Statenzaal, 15.00-16.30 uur
Verleden jaar is een Taskforce Deregulering ingesteld. Het eindrapport van deze Taskforce -'Zo kan het ook ...en beter!'- is vervat in een statenvoorstel. Dit wordt op verzoek van de VVD-fractie geagendeerd. Ook de commissies ABF, JZC en RWM behandelen dit onderwerp.
Eveneens wordt gesproken over de uitwerking van de contragarantie voor de lening van de Participatiemaatschappij van Oost NV aan Plantion/Veiling Ede naar aanleiding van het statendebat hierover op 18 maart.
Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur (JZC)
Wijsmanzaal, 14.00-16.30 uur
Het belangrijkste agendapunt vormt de tweede wijziging van de Subsidieregeling Vitaal Gelderland. De regeling is de juridische vertaling van het beleid rond 'Ontgroening en vergrijzing' dat PS in april 2008 hebben vastgesteld. De naam 'Ontgroening en Vergrijzing' wordt veranderd in 'Thuisgeven in Gelderland'. De regeling moet bevorderen dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en kunnen blijven functioneren in de samenleving. Knelpunten op het gebied van zorg, wonen en welzijn moeten integraal worden aangepakt. Daartoe zijn subsidievoorwaarden opgesteld.
Commissie Algemeen Bestuur en Financiën (ABF)
Wijsmanzaal, 17.30-20.00 uur
Als Statenvoorstellen worden in ieder geval behandeld het Herindelingsadvies Valleigebied, Gelders Actieplan recessie en net als in de commissie JZC de tweede wijziging van de Subsidieregeling Vitaal Gelderland. Verwacht wordt dat aan de agenda nog zal worden toegevoegd de statenvoorstellen Deregulering, Subsidieregeling Europese programma's Gelderland en Subsidieregeling Informatie en Communicatie Technologie. Op verzoek van de PvdA wordt ook nog gesproken over de toekomstige positie van Gelderland als aandeelhouder van het netwerkbedrijf van Nuon, Alliander.
Het Herindelingsadvies Valleigebied gaat over de samenvoeging van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg per 1 januari 2011 tot een nieuwe Utrechtse gemeente. Begin maart hebben de statencommissies van Utrecht en Gelderland hoorzittingen voor de inwoners gehouden.
Met het Actieplan recessie wil Gedeputeerde Staten voor 2009 en 2010 ¤ 65 miljoen vrijmaken uit de bestaande reserves voor tijdelijke maatregelen en ¤ 35 miljoen voor extra maatregelen uit het verwachte Nuon-dividend.
Provincie Gelderland
Provincie Gelderland