Ingezonden persbericht


Programma WMDC April 2009

***

Una Voz para Dos Guitarras Flamencas
Donderdag 2 april | 20.30 uur | ¤7,50
Op deze flamencoavond zingt de 18-jarige flamencozangeres Amparo Ramos voor het eerst in Nederland. Ondanks haar jonge leeftijd beschikt Ramos al over een ruime kennis van verschillende vormen in flamenco. Ze won diverse prijzen waaronder de eerste prijs van de Concurso Nacional Cuevas de San Marcos, Màlaga in 2006. Ze krijgt begeleiding van de flamencogitaristen Kambiz Afshari en Fran Capiscol en percussionist Rubén Montes. Twee jaar geleden ontmoetten de Iranese Afshari en de Spaanse Capiscol elkaar op het conservatorium van Rotterdam. Ieder uit wat verschillende leerscholen vonden ze bij elkaar de gemeenschappelijke liefde voor de serieuze flamenco. Samen arrangeerden ze drie stukken speciaal gecomponeerd door Maestro Leon voor Ramos die vanavond hun première beleven. Het zangrepertoire bestaat verder uit traditionele flamenco en enkele lichtere composities.

***

Opera do Malandro - Espetàculo Musical
Vrijdag 3 april | 20.30 uur | ¤7,50

Espetàculo Musical is een nog steeds actueel verhaal over de liefde, bendes en criminaliteit. Het verhaal is gebaseerd op onder meer de Dreigroschenoper van Bertold Brecht en Kurt Weill en speelt zich af in de jaren '40 van de vorige eeuw onder de bogen van Lapa. Dit is het uitgaansgebied van Rio de Janeiro waar ook de prostitutie en criminaliteit zijn plek heeft. Bendes die elkaar naar het leven staan en meisjes van lichte zeden zijn de inspiratiebron voor tekstschrijver en componist Chico Buarque de Holanda. Het levert ons een schat aan prachtige muziek voor deze unieke voorstelling. Chico Buarque de Holanda is een beroemdheid in Brazilië. Hij is zanger, componist, musicus en auteur / tekstschrijver. Nelson Faria is de vaste gitarist van Joao Bosco en een autoriteit op het gebied van Braziliaanse muziek. Speciaal voor dit concert komt hij naar Nederland. Pianiste Annaelis de Jong is hoofdvakdocent aan het Rotterdams Conservatorium en Head of Studies van de vakgroep Latin/Braziliaanse Muziek/Latin-Jazz.

***

Latin Spring: Sinas
Zaterdag 4 april | 20.30 uur | ¤12 / ¤10 (m (met R'dam Pas) Sinas is een live band bij uitstek. De 8-koppige groep is dan ook ontstaan tijdens een jamsessie die saxofonist en componist Wouter Schueler in 2006 organiseerde. Sinas maakt instrumentale multi-etnische dansmuziek, ofwel 'global dancefloor music' waarbij elk nummer uitnodigt om te dansen. Op het debuutalbum 'Global Explorations' verkent Sinas stijlen als afro beat, reggae, arabisch, latin, ska, reggaeton, jazz, funk en rock. De ritmesectie van drummer Joost Kroon en bassist Hassie Dune aangevuld met de percussie van Jos de Haas en Frank van Dok legt een onweerstaanbare groove neer. Dit geeft weer alle ruimte voor de melodieën en improvisaties van gitarist Jan Wouter Oostenrijk, saxofonist Wouter Schueler en trompettist Rob van de Wouw.

Bezetting: Wouter Schueler (New Cool Collective, Raise The Roof) - saxofoon / Rob van de Wouw (Reboot Your Soul) - trompet / Jos de Haass (New Cool Collective) - percussie / Frank van Dok (Neew Cool Collective) - percussie / Andy Birnbaum (Benny Sings) - toetsen / Jan Wouter Oostenrijk (JWO's Maghhreb Jazz) - gitaar / Hassie Dune (Stye) - bas / Joosoost Kroon (Kane, Candy Dulfer) - drums.

***

Latin Spring: Sensuàl

Sensuàl maakt een aanstekelijke mix van Braziliaanse jazz 'n' grooves en de warme, liefdevolle stem van Eva Kieboom neemt je mee op een nostalgische trip. Hun energieke optredens met vette grooves, intelligente arrangementen en sterke improvisatie maken van Sensuàl de ultieme live act. Niet alleen liefhebbers van jazz maar ook het jongere poppubliek omarmt de band. Op het nieuwe album 'Salve' klinkt een vrolijke mengeling van Braziliaanse pop en hedendaagse bossajazz. Enkele gastmuzikanten waaronder gitarist Anton Goudsmit (New Cool Collective) en trompettist Eric Vloeimans leverden een bijdrage aan het album en de cd won de Edison Jazzism Award 2008. I.s.m. Jazz International Rotterdam.

Bezetting: Eva Kieboom - zang / Rory 'Kofi Ananymous' Ronde - gitaar / Emieliel van Rijthoven - toetsen / Sven Happel - bas / Jaspesper van Hulten - drums / Gijs Anders van Straalen - pe percussie.

***

Latin Spring: Gerardo Rosales
Zaterdag 11 april | 20.30 uur | ¤12 / ¤10 (met R'dam Pm Pas) De Venezolaanse percussionist Gerardo Rosales begon op 8-jarige leeftijd met pianolessen, maar is tegelijkertijd ook geïnteresseerd in de conga's en de bongo. In 1987 begint Rosales carrière te maken en richt hij zijn eerste band op, genaamd 'Salsa 70'. In 1992 besluit hij om in Europa te blijven waar hij met een hele reeks artiesten samenwerkt waaronder Alfredo Rodriquez en Orlando Poleo y Chaworo. Tegenwoordig speelt Rosales met zijn eigen salsa en Latin jazz projecten over de hele wereld en oogst veel respect en bewondering bij het grote publiek door ritmes van Venezuela, Cuba, Puerto Rico, Colombia, Perù, Curaçao en Suriname wereldwijd te verspreiden. Eén van die projecten is 'Our Latin Groove'. De stijl van dit sextet is gebaseerd op de muziek die in de jaren '60 en '70 in New York werd geproduceerd door de Latijns-Amerikaanse bevolking: descargas, salsa, boogaloo en Afro-Caribische ritmes.

***

Kinder: HipHopHuis vertelt

Het HipHopHuis presenteert een spannende voorstelling over het ontstaan van de hiphop. Rotterdamse rappers, dansers en dj's vertellen het verhaal over deze kunst die ontstond in New York. Alles van de hiphop komt aan de beurt. Na de voorstelling kan iedereen vragen stellen aan de artiesten en ze zo beter leren kennen. Aan het einde van de middag kun je zelf de bewegingen van de breakdance proberen en een echte streetdance maken.

***

Jazz Meets the World: Reijseger, Fraanje, Sylla

Het eerste concert van dit trio vorig jaar was overweldigend vol risico en speelplezier! De combinatie van deze musici schept een zeer origineel geluid; een humoristische, genereuze wereld met spontane uitbarstingen en briljante improvisaties. Het repertoire bestaat uit Afrikaanse liedjes in Wolof, de moedertaal van de Senegalese zanger Mola Sylla, en prachtige composities van cellist Ernst Reijseger en pianist Harmen Fraanje. Sylla speelt op zijn kleine Afrikaanse instrumentjes zoals de luit-achtige xalam, de kongoma en de m'bira. Hij zingt met een mystieke en betoverende stem. Stel dit voor in combinatie met de lyrische melodieën van pianist Fraanje en de altijd verrassende impro-guru Reijseger. I.s.m. Jazz International Rotterdam.

Bezetting: Ernst Reijseger - cello / Harmen Fraanje - piano / Mola Sylla - zang, m'bira, xalam, kongoma.

***

Tango Nation: Astillero
Zaterdag 18 april | 20.30 uur | ¤16 / ¤12 (met R'dam Pas) Tangoformatie Astillero uit het Argentijnse Buenos Aires is een relatief jong septet met een gepassioneerd, agressief en compact geluid. Ondanks hun wat ruige uiterlijk, brengen de zeven portenos geen rock maar wel originele, hedendaagse tango. Hun sound is compact en hun ritmes zijn dwingend snel. Astillero's tango is innovatief, zowel instrumentaal als vocaal. Hedendaagse thema's vormen de bron van hun muziek. Astillero is een orquesta atipica: het bestaat uit een zanger, twee bandoneonspelers, een violist, een cellist, een contrabassist en een pianist. Associaties met Orquesta Típica Fernandez Fierro wellen op. Niet zo raar, want Astillero is een vroege afsplitsing van dit orkest. Ook hun muziek past in de traditie van Osvaldo Pugliese, de grootheid uit de hoogtijdagen van de tango: een vergelijkbaar ritmegevoel, maar feller en heftiger, niet alleen muzikaal en tekstueel, maar ook qua presentatie.

Bezetting: Juliàn Peralta - piano / Mariano Andrés GGonzàlez - bandoneon / Patricio Bonfiglio - bandoneoneon / Luciano Falcón - cello / Martijn van der Linden â-- viool / Félix Arcangeli - contrabas / Juan Pablo CCampoliete - zang / Alejandro Diez - visuals.

***

Latin Spring: Choramundo
Donderdag 23 april | 20.30 uur | ¤12 / ¤10 (met R'dam Pas) Anders dan de naam doet vermoeden - 'chorar' betekent letterlijk huilen - voeren vrolijke noten de boventoon binnen Choramundo. De basis van Choramundo wordt gevormd door Latijns-Amerikaanse muziek, maar er zijn invloeden uit onder andere de Spaanse flamenco, de Amerikaanse jazz, de Europese klassieke muziek en Indiaase raga's. De groep Choramundo ontstond in 2004 toen een groep Braziliaanse en Nederlandse muzikanten met elk een andere muzikale achtergrond bij elkaar kwam. In juni 2005 brachten zij hun eerste CD uit genaamd 'Choro, Samba e Afins'. In 2006 maakten zijn samen met het Ben Herman Kwartet en het Mike del Ferro Trio een tournee door Brazilië, waar zij met lokale topmuzikanten samenwerkten, lessen gaven op conservatoria en diverse radio- en televisieoptredens verzorgden.

Bezetting: Nelson Latif - gitaar, cavaquinho / Joeri de Graaf - gitaar /r / Praful - sax, fluit, bansuri / Pablo Nahar - coontrabas / Jota Erre - percussie / Olaf Keus - drums.

De podiumprogrammering van het WMDC wordt mede mogelijk gemaakt door dienst Kunst en Cultuur en Deelgemeente Delfshaven.

Kim van Hardeveld
Publiciteit (ma t/m do)
World Music & Dance Centre
Pieter de Hoochweg 125
3024 BG Rotterdam
010-2444516
kim@wmdc.nl / www.wmdc.nl