Senternovem


01-04-2009 | R&D-impuls voor automotive-, bouw- en productiesector stap dichterbij

De EU is van plan om drie sectoren een duwtje in de rug te geven, zodat zij hun R&D kunnen versterken. Op 1 april tekende Eurocommissaris Potocnik hiervoor een overeenkomst met de betrokken industrieleiders.

De impuls werd in december al aangekondigd in het economisch herstelpan van de EU. Het gaat om publiek-private samenwerkingsverbanden op de volgende gebieden:
* Factories of the Future initiatief voor de maakindustrie (1,2 miljard euro voor R&D);

* Energy-efficient Buildings initiatief voor de bouwsector (1 miljard euro voor R&D);

* Green Cars initiatief voor de automotive sector van in totaal 5 miljard euro, waarvan 1 miljard euro voor onderzoek.

De basis voor deze samenwerkingsverbanden is gelegd door de industrie, die is verenigd in de Europese Technologie Platforms (ETP's) Manufuture, ECTP, ERTRAC en EPoSS.

De Europese Unie financiert maximaal de helft van de genoemde bedragen. Deze financiering komt uit het budget van het Zevende Kaderprogramma (de EU kiest dus nieuwe prioriteiten maar investeert niet extra in R&D).

Vooralsnog krijgen de initiatieven de vorm van speciale `dedicated' KP7 calls. Deze calls worden al vanaf medio 2009 verwacht, en vallen binnen de bestaande KP7 thema's (NMP, Energie, Transport, ICT en Milieu). Mogelijk groeien de initiatieven later door naar zelfstandige publiek-private samenwerkingsverbanden zoals Joint Technology Initiatives.

Meer info
Het EC persbericht plus toelichting op de drie initatieven

Website's van Manufuture, ECTP, ERTRAC en EPoSS

Via onze website en nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte. Houd u vooral de calls van de betreffende thema's in de gaten: NMP, Energie, Transport, ICT en Milieu.