Gemeente Woerden

Meldpunt verrommeling in Woerden


01 apr 2009
19 meldingen heeft het project `Meldpunt verrommeling in Woerden' opgeleverd. Benieuwd naar wat voor meldingen er gedaan zijn? Handen ineen geslagen
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en gemeente Woerden hebben de handen ineen geslagen om de verrommeling in het landschap een halt toe te roepen. Daartoe is een meldpunt `verrommeling in Woerden' in het leven geroepen. Inwoners van Woerden is gevraagd voorbeelden van verrommeling te melden. De gemeente beziet aan de hand van de meldingen of de verrommeling concreet kan worden aangepakt of dat beleidswijziging noodzakelijk is.

19 Meldingen
Het project `Meldpunt verrommeling in Woerden' heeft 19 verschillende meldingen opgeleverd. Een tweetal situaties is door twee verschillende mensen gemeld. Twee van de meldingen gaan over rommel in de betekenis van afval. Deze zijn niet meegenomen in de analyse. Een vijftal andere meldingen ligt in de bebouwde kom of gaan over andere zaken dan verrommeling. Ook deze zijn buiten beschouwing gelaten.

Concrete meldingen
Onder de resterende 12 meldingen zijn een aantal hele concrete. De meldingen zijn door de gemeente en de NMU besproken. In nieuwe situaties kunnen nog eisen worden geformuleerd aan landschappelijke inpassing. In sommige gevallen heeft de gemeente daarom in de structuurvisie oplossingen voorzien in de vorm van groen (bijvoorbeeld gekoppeld aan de nieuwbouw rond Noord-Oost Kamerik, Schuitema, Rodenburg). Bij bestaande situaties ligt het stellen van eisen aan landschappelijke inpassing veel moeilijker. Landschappelijke inpassing kan dan vaak slechts op vrijwillige basis plaatsvinden. De gemeente bekijkt op basis van de meldingen hoe dit gestimuleerd kan worden.

Massale melding
Eén melding betreft de nieuwbouw in Noord-Oost Kamerik, die te massaal wordt gevonden. De gemeente beaamt dat hier maximaal gebruik is gemaakt van de ruimte die het bestemmingsplan biedt met betrekking tot de goothoogte en met betrekking tot het maximaal bebouwde oppervlak. Voor de volgende fase van de uitbreiding stelt de gemeente nu eisen aan de maximale goothoogte aan de buitenrand.

Samenwerking
De gemeenten in het Groene Hart werken gezamenlijk aan het project "Bestemmingsplannen met Groene Hart kwaliteit". Een advies voor dit project is dat bij uitbreidingslocaties aan de rand van de kern de maximale benutting van de ruimte in het bestemmingsplan verbeeld wordt in het beeldkwaliteitsplan. Dat levert vooraf een beter beeld op van hoe het kan uitpakken. Een ander advies voor het project "Bestemmingsplannen met Groene Hart Kwaliteit" is dat bouwblokken niet tot aan de kavelgrens doorlopen, zodat er altijd ruimte overblijft voor beplanting.

Een andere melding betrof storende buitenopslag. De gemeente heeft op dit vlak al regels: het mag alleen op een paar expliciet vermelde locaties en elders alleen binnen het bestemmingsvlak met een 5m brede strook streekeigen beplanting. Door dit project is de gemeente geattendeerd op handhaving van dit beleid.
Kijk voor meer informatie op
www.opdekaartvanutrecht.nl/Thema/Verrommeling