Gemeente Aalten


Start sanering gasfabrieksterrein Aalten

De sanering zal uitgevoerd worden in de maanden april en mei 2009.

In Gelderland zijn afspraken gemaakt tussen de verschillende gemeenten, provincie Gelderland en Nuon over de aanpak van alle 31 Gelderse gasfabrieken, zo ook in Aalten.

De provincie Gelderland heeft een aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd en een saneringsplan opgesteld voor de voormalige gasfabriekslocatie aan de Bredevoortsestraatweg 109 te Aalten.

De sanering zal uitgevoerd worden in de maanden april en mei 2009. De beschikking op het saneringsplan is door de afdeling vergunningverlening van de Provincie afgegeven. In week 14 is in "Aalten Vooruit" een kennisgeving hiervan gepubliceerd.

Plegt-Vos is de aannemer, die de sanering zal uitvoeren. Adviesbureau Tebodin zal de werkzaamheden in opdracht van provincie Gelderland begeleiden. Tijdens de werkzaamheden zal de heer E. Laarman van Tebodin als aanspreekpunt bij de werkzaamheden aanwezig zijn.

Tijdens de sanering zullen de uitvoerende partijen zich inspannen om geurhinder en andere overlast zo veel mogelijk te beperken. Wel wordt verwacht, dat er toch sprake zal zijn van enige geurhinder tijdens het ontgraven van de voormalige gashouder. Mede daarom wordt de sanering uitgevoerd in het voorjaar. Hoe hoger namelijk de buitentemperatuur, hoe groter de kans op geurhinder.

Geadviseerd wordt ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden als er sprake is van geurhinder.

De volgende zaken worden door de uitvoerende partijen in acht genomen:


- Sterk verontreinigde grond (die het meest stinkt) zal na ontgraven niet in depot gezet worden,

maar direct worden afgevoerd.


- Er worden metingen uitgevoerd om de veiligheid van omwonenden en medewerkers op het werk

te controleren.

Tijdens de saneringswerkzaamheden mogen alleen bevoegde mensen het werkterrein betreden. Het terrein zal afgezet worden met hekken en waarschuwingsborden.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met mevrouw C. Nijendijk van de provincie Gelderland (tel. 026 359 8817 of e-mail c.nijendijk@prv.gelderland.nl).

Tijdens de saneringswerkzaamheden is ook de heer Laarman van Tebodin bereikbaar op telefoonnummer 06-26148001.