Gemeente Breda

Internationale school Breda stap dichterbij

De komst van een internationale school in Breda is weer een stap dichterbij.

Binnenkort wordt een projectmanager aangesteld die een blauwdruk gaat maken waarin de financiële onderbouwing, de inhoud van het onderwijsprogramma en het politiek besluitvormingsproces aan de orde komen. De Gemeente Breda wil 50.000 bijdragen aan de aanstelling van de projectmanager. Wethouder Els Aarts-Engbers: Een internationale school voegt een belangrijk onderdeel toe aan Breda als internationale netwerkstad. We hebben veel buitenlandse bedrijven binnen onze grenzen en we willen er nog meer in Breda en in West-Brabant. Voor het internationale bedrijfsleven is zon school een belangrijke vestigingsfactor.

In 2006 hebben de Gemeente Breda, het regionale bedrijfsleven en scholengemeenschap Mencia de Mendoza een marktonderzoek laten doen naar de financiële haalbaarheid van een internationale school in Breda. Daaruit is gebleken dat er regionaal gezien een behoorlijke markt voor bestaat en dat een dergelijke school na een aanloopperiode rendabel te exploiteren is.
In 2008 is de Stichting tot bevordering van Internationaal Onderwijs in Zuidwest-Nederland opgericht waarin vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, bedrijfsleven en onderwijs zitten.

De stichting gaat nu een projectmanager aanstellen. Het college van Breda wil daar 50.000 voor beschikbaar stellen en het regionaal bedrijfsleven 45.000. Een Europese OP-zuid subsidie van circa 100.000 wordt aangevraagd. Daarnaast gaan gemeente en bedrijfsleven een behoorlijke inzet aan manuren leveren.

Het college legt dit voorstel en de besteding van de 50.000 voor aan de raadscommissie Onderwijs & Economie.

Gemeente, Scholengemeenschap Mencia de Mendoza en de Stichting tot Bevordering van Internationaal Onderwijs in Zuidwest-Nederland tekenen binnenkort een convenant om al deze afspraken vast te leggen. In dit convenant gaan partijen een inspanningsverplichting aan om bij positieve conclusies van de projectmanager daadwerkelijk internationaal onderwijs in Breda te realiseren.

Breda, 1 april 2009