Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

01-04-2009

`New York een van de meest kwetsbare steden voor overstromingen' Nederlanders adviseren New York tegen overstromingen

Uit vergelijkend onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder verschillende grote kust- en havensteden in de wereld blijkt dat New York een van de meest kwetsbare steden ter wereld is voor overstromingen.

Aangezien eenderde van New York slechts 1 tot 2 meter boven zeeniveau ligt, kunnen orkanen en winterstormen voor vele honderden miljarden euro's aan schade aanrichten. Het beschermingsniveau is voor Nederlandse begrippen erg laag en dijken of stormvloedkeringen ontbreken. Juist nu is de tijd om te investeren in klimaatmaatregelen aangezien er voor vele miljarden euro geïnvesteerd gaat worden in nieuwe bruggen, tunnels, wegen en gebouwen om de economie weer op gang te brengen. "Deze investeringen kunnen met wat kleine aanpassingen climate proof worden gemaakt waardoor New York extra kosten in de toekomst kan vermijden", aldus Jeroen Aerts, professor in Klimaat- en Waterrisico's aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dit jaar is het precies vierhonderd geleden dat Henry Hudson uit naam van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voor het eerst voet aan wal zette op het eiland Manhattan. Nu vierhonderd later zetten Nederlanders weer voet aan wal, maar dan om de stad New York te adviseren over hoe om te gaan met de dreiging van klimaatverandering. Samen met de Stad Rotterdam en het ingenieursbureau Arcadis werkt de Vrije Universiteit aan Nederlandse oplossingen voor deze regio. Er wordt gedacht aan een serie van maatregelen zoals stormvloedkeringen maar ook het opspuiten van de kust en aangepast bouwen. De recente plannen van bijvoorbeeld de commissie Veerman en het Waterplan Rotterdam 2030 kunnen als een blauwdruk dienen.

Er is een film gelanceerd over dit onderwerp, "Connecting Delta Cities", waarin het gemeenschappelijke gevaar van zeespiegelstijging voor de steden Rotterdam, New York en Jakarta wordt uitgelegd en waarin er met vertegenwoordigers van deze drie





steden samen naar oplossingen wordt gekeken. Klimaatverandering wordt hier getoond als een uitdaging voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën en innovatie in bijvoorbeeld architectuur.