Grafische Bedrijfsfondsen



PGB verwacht herstel op basis van eerdere maatregelen (apr 2009)

PGB verwacht dat haar dekkingsgraad binnen de wettelijke termijn van 5 jaar weer boven het minimaal vereiste niveau van circa 105% zal uitkomen. De maatregelen die het fonds in 2008 al nam zijn daarvoor toereikend. Dat blijkt uit de berekeningen die in het kader van het herstelplan zijn gemaakt. Aanvullende maatregelen zijn pas nodig als economisch herstel gedurende langere tijd uitblijft. PGB heeft haar herstelplan na een positief advies van de Deelnemersraad eind maart ingediend bij de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

De kredietcrisis heeft naast banken en verzekeraars, ook pensioenfondsen hard geraakt. Ook bij PGB is, net zoals bij de meeste pensioenfondsen sprake van een financieel tekort. Als gevolg van een dalende rente en het slechte beleggingsklimaat is de dekkingsgraad onder het wettelijk vereiste niveau van circa 105% uitgekomen. De dekkingsgraad bij PGB schommelt eind maart rond de 97%. Is die 100% dan is er precies voldoende vermogen om alle pensioenen te kunnen uitbetalen. Pensioenfondsen zijn wettelijk verplicht om reserves aan te houden. Een reserve van ongeveer 5% voor algemene risicoâs en daarnaast een buffer om schommelingen in de beleggingen te kunnen opvangen. De minimale dekkingsgraad voor PGB zou ongeveer 120% moeten zijn. Onder die grens moet een herstelplan worden opgesteld. Daarin wordt aangegeven hoe het fonds weer op het vereiste niveau denkt te komen. Binnen 3 jaar boven de circa 105% en binnen 15 jaar boven de circa 120%. De termijn van 3 jaar is onlangs door minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verruimd naar 5 jaar.

Hoofdpunten herstelplan
Het bestuur heeft naar aanleiding van de financiële positie van het pensioenfonds nu een herstelplan opgesteld. Na een positief advies van de Deelnemersraad is dat ingediend bij de toezichthouder. In het herstelplan is aangegeven welke maatregelen het fonds wil nemen om het eigen vermogen weer op peil te brengen. DNB laat PGB voor 1 juli weten of het plan ook kan worden uitgevoerd. Voor PGB zijn de hoofdpunten:
* meer zekerheid en stabiliteit in het beleggingsbeleid
* geen verdere premieverhoging na de aanpassing van eind 2008
* geen toeslag (=indexatie) tot PGB uit herstel is
* aanvullende maatregelen als herstel ook na 2012 uitblijft

Herstelkracht voldoende
De set van maatregelen bevatten geen nieuwe aanvullende maatregelen. De herstelkracht van PGB is naar verwachting voldoende om op tijd te herstellen. Jaarlijks zal het fonds beoordelen of zij op basis van de actuele dekkingsgraad en de verwachte herstelcapaciteit over de resterende herstelperiode tot 2014 boven de circa 105% kan uitkomen. Als dat niet het geval mocht zijn, zullen op basis van de mogelijkheden die er op dat moment zijn, aanvullende maatregelen worden genomen waarbij het verlagen van aanspraken en uitkeringen niet bij voorbaat is uitgesloten.

Meer informatie Hoofdlijnen Herstelplan PGB 2009 - 2014

Ruud Degenhardt, (werkgevers)voorzitter bestuur PGB: âAls gevolg van de financiële crisis had het bestuur eind 2008 al besloten tot verhoging van de pensioenpremie en het achterwege laten van de toeslagverlening. De verhoging van de pensioenpremie kon in de grafimedia grotendeels worden gecompenseerd met een verlaging van de Vut-premie. De komende jaren zal er waarschijnlijk geen toeslag verleend kunnen worden. Dat is een harde en ingrijpende maatregel. Het niet indexeren kan meevallen als het afgesloten Sociaal Akkoord over de crisisaanpak tussen overheid, werkgevers en werknemers leidt tot stabilisatie van de lonen en prijzen.

Naast de verminderde kans op toekomstige toeslagverlening speelt voor pensioenfondsen momenteel ook de onzekerheid over de voorgenomen overheidsmaatregel met betrekking tot de AOW-leeftijd. Veel deelnemers bellen de uitvoeringsorganisatie GBF. âGaat de AOW-leeftijd nu omhoog naar 67 jaar of niet? En wat gaat PGB dan doen?â Als pensioenfonds kunnen we niet vooruitlopen op de plannen van het kabinet. In het Sociaal Akkoord staat weliswaar dat het kabinet de AOW-leeftijd (geleidelijk) wil verhogen maar om de vakbonden en werkgevers mee te krijgen is een compromis bedacht. De Sociaal Economische Raad (SER), het adviesorgaan van de overheid, mag tot 1 oktober a.s. een alternatief uitwerken. Het bestuur PGB wacht deze besluitvorming af. Een verhoging van de AOW-leeftijd betekent overigens niet automatisch ook meteen een verhoging van de pensioenspilleeftijd bij PGB. Daarover zullen werkgevers- en werknemersorganisaties dan ook nog een uitspraak moeten doen.

PGB zal deelnemers, pensioengerechtigden en werkgevers uitgebreid gaan informeren over de financiële situatie van het fonds en het herstelplan. In het tweede kwartaal van 2009 zal communicatie plaatsvinden via de elektronische nieuwsbrieven en de relatiebladen GBF-Nieuws (voor deelnemers) en GBF-Direct (voor werkgevers). Daarnaast zullen informatiebijeenkomsten worden georganiseerd om de maatregelen en de effecten ervan toe te lichten. We willen deelnemers en werkgevers graag de gelegenheid bieden om al hun vragen te stellen.â