Gemeente Hoorn

Uitwerkingsplan fase 4 Bangert en Oosterpolder gereed

Het uitwerkingsplan voor het bestemmingsplan van fase 4 in Bangert en Oosterpolder is gereed. Dit plan bevat een toelichting met regels en een globale plankaart van hoe dit deel van de wijk, tussen de Dorpsstraat en de Bangert, er op hoofdlijnen uit komt te zien. Het gebied wordt als dorp ingericht, met veel groen en waterpartijen. Tot en met 13 mei 2009 ligt het uitwerkingsplan ter inzage. Fase 4 van Bangert en Oosterpolder beslaat het gebied tussen de Dorpsstraat in Zwaag en de Bangert in Blokker. Het hart van dit gebied, waar scholen, winkels en maatschappelijke voorzieningen komen, behoort niet tot dit gebied en valt buiten het uitwerkingsplan van het bestemmingsplan voor fase 4.

Dorp
Voor de uitwerking van het gebied is dorp als thema gekozen. De kleinschalige en karakteristieke dorpskenmerken zoals een dorpsstraat, dorpsrand, dorpspleinen en groene wandelgebieden komen terug in de wijk. In het gebied is ruimte voor ongeveer 800 woningen. Het wordt een mix van vrijstaande, halfvrijstaande en aaneengesloten woningen, alsmede appartementen.

Hoge Hemen en Waterland
Fase 4 is onder te verdelen in twee delen: Hoge Hemen en Waterland. Hoge Hemen bevindt zich globaal gezien ten westen van de hoofdweg De Strip en Waterland ten oosten daarvan. Het verschil tussen deze gebieden is te zien in de bestaande landschappelijke ondergrond. Waterland is lager gelegen en minder vruchtbaar dan Hoge Hemen. Waterland was vooral grasland en Hoge Hemen bestond grotendeels uit boomgaarden en kassen. Beide delen krijgen een eigen karakter in de wijk.

Hoge Hemen
Het wijkdeel Hoge Hemen wordt gekenmerkt door groen. Dit loopt vrijwel aaneengesloten door het gebied. Ook komen er vijvers die met elkaar zijn verbonden. Hier ligt de bestaande bebouwing aan het Unjerpad, dat deel uitmaakt van de groene zoom. De architectuur in het gebied sluit aan op het dorpse karakter. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en kleuren. Hoge Hemen is te typeren als kleinschalig en geborgen.

Waterland
In Waterland wordt de structuur voornamelijk door water bepaald. Er komen langgerekte waterpartijen die er voor zorgen dat er twee eilanden ontstaan. Weidsheid, lange lijnen en grote groene openbare ruimten vormen het karakter van Waterland. De gevels van de woningen worden vooral gekenmerkt door een basis van metselwerk met topgevels in hout of alternatieve materialen.

Onteigening
Voor de uitvoering van het bestemmingsplan en het uitwerkingsplan, heeft de gemeente grond nodig die niet haar eigendom is. Door te onderhandelen met de eigenaren heeft de gemeente een groot deel van de benodigde onroerende zaken kunnen kopen. Omdat met een aantal grondeigenaren geen overeenstemming is bereikt, wordt nu als laatste mogelijkheid het onteigeningsinstrument ingezet. Het ontwerp raadsvoorstel en -besluit tot onteigening liggen van 2 april tot en met 13 mei 2009 ter inzage in het stadhuis. In die periode kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen.

Uitwerkingsplan ter inzage
Het uitwerkingsplan is een aanvulling op het bestemmingsplan, dat in 2008 voor het overgrote deel onherroepelijk is geworden. Het uitwerkingsplan voor fase 4 ligt van 2 april tot en met 13 mei 2009 voor een ieder ter inzage in het stadhuis. Het omvat een toelichting met regels en een globale plankaart, op basis waarvan de verdere invulling als dorp mogelijk is. Belanghebbenden kunnen in die periode hun zienswijze indienen. De uitwerking is ook via de website raadpleegbaar.
Laatste wijziging van deze pagina: 1 april 2009