CNV Onderwijs

31 maart 2009

Les van Belang gratis lespakket over analfabetisme

Categorie: CNV Onderwijs Internationale zaken, Algemeen nieuws

Hoe doe je boodschappen als je analfabeet bent? Hoe leren kinderen in Mali lezen? En schrijf jij net als bekende Nederlanders jouw verhaal over lezen en schrijven? In het lespakket Les van Belang leren basisschoolkinderen uit groep zeven en acht alles over laaggeletterdheid. Het lesmateriaal is ontwikkeld door pabo-studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Het materiaal is direct in de les te passen en is vanaf woensdag 1 april 2009 gratis te downloaden op www.amsterdamwereldboekenstad.nl

Boek van Belang
Het lespakket Les van Belang sluit aan bij het Boek van Belang. Circa vijftig prominente Nederlanders waaronder H.K.H. Prinses Laurentien, Minister Plasterk (onderwijs), Job Cohen, Harmen Siezen, Anita Witzier, Vincent Bijlo, Nelleke Noordervliet en Giovanca en enkele internationale gasten, hebben een handgeschreven bijdrage geleverd aan het Boek. Het boek is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Wereldboekenstad, Stichting Lezen en Schrijven en de Global Campaign for Education (GCE) Nederland. Dit unieke exemplaar wordt op woensdag 22 april 2009 gepubliceerd, tijdens de feestelijke afsluiting van Amsterdam Wereldboekenstad. Dit is tevens de wereldwijde actiedag van de Global Campaign for Education. Het Boek van Belang wordt aangeboden aan staatssecretaris Frans Timmermans (buitenlandse zaken)

Uw leerling bij BN'ers in één boek
De pocketversie van het Boek van Belang krijgt u gratis opgestuurd bij het lespakket Les van Belang. Eén van de opdrachten is het zelf samenstellen van een eigen Boek van Belang. De mooiste verhalen die uw leerlingen daarvoor schijven, kunnen worden toegevoegd aan het gedrukte Boek. Ook dingen ze mee naar een prijs die op 8 september 2009, internationale UNESCO-dag van de geletterdheid, door de GCE wordt uitgereikt. Daarnaast gaan de leerlingen met diverse aspecten van alfabetisering aan de slag. Ze worden zich bewust van het belang van kunnen lezen en schrijven, óók voor kinderen in ontwikkelingslanden. En ze ervaren hoe het voelt om je een vreemd schrift (grieks of braille) eigen te moeten maken.

800 miljoen mensen kunnen niet lezen en schrijven Met het Boek en Les van Belang wordt brede (inter)nationale aandacht gevraagd voor het belang van lezen en schrijven. In Nederland zijn anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd. Wereldwijd kunnen zelfs meer dan 800 miljoen mensen, waarvan tweederde vrouw is, niet lezen en schrijven. Taal en lezen vormen de sleutel tot elkaar, tot de samenleving, tot welzijn, gezondheid en tot het kunnen opkomen voor je rechten. In de Les van Belang kan dit belangrijke onderwerp op verschillende manieren in de klas worden besproken.

De Global Campaign for Education is een wereldwijde campagne voor het recht op goed onderwijs voor iedereen - de actie van dit jaar staat in het teken van alfabetisering. In Nederland zijn de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, Edukans, ICCO/Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland en Save the Children Nederland actief in de GCE Nederland. Amsterdam draagt sinds 23 april 2008 de UNESCO-titel Wereldboekenstad. Het jaar wordt op 22 april beëindigd met een feestelijke afsluiting in de Passengers Terminal Amsterdam. Een jaar lang presenteerde Amsterdam Wereldboekenstad een uitgebreid programma, met als thema `Een Open Boek, Een Open Geest', Boeken, lezen en schrijven en vrijheid van uiting stonden centraal.

Websites:
Amsterdam Wereldboekenstad wwww.amsterdamwereldboekenstad.nl

Global Campaign for Education www.globalcampaignforeducation.nl
---