Gemeente Oirschot

Passantenhaven Oirschot open!

De Passantenhaven in Oirschot is per 1 april geopend voor recreatievaarders. Daarmee heeft de gemeente Oirschot een nieuwe voorziening van formaat die bijdraagt aan de versterking van het toerisme.

De haven
De passantenhaven van Oirschot ligt aan het Wilhelminakanaal, direct ten oosten van het centrum bij de zwaaikom. De passantenhaven is over land te bereiken via de weg 'De Rijt'. De passantenhaven heeft 15 ligplaatsen.

Het moderne havengebouw op de steiger is van alle gemakken voorzien. Het havengebouw huisvest een toeristische informatiezuil, sanitaire voorzieningen en de elektronische betalingsautomaat. De haven heeft vier tappunten voor water en stroom en één vuilwaterpomp. Bij de realisatie van de haven zijn de nieuwste technieken toegepast. De toegang tot de passantenhaven is volledig geautomatiseerd en gecontroleerd door een computer. Bezoekers kunnen na betaling van het liggeld gebruik maken van de voorzieningen die het havengebouw en de steiger bieden.

Project Kanaalzone
De Gemeente Oirschot ligt met haar historische kern vlakbij het Wilhelminakanaal en is daarmee voor recreatievaarders een aantrekkelijke plaats als tussenstop op de route tussen twee grotere watersportgebieden; de Biesbosch in het westen en de Midden-Limburgse Maasplassen in het oosten. Met de realisatie van een passantenhaven halverwege deze route, in een toeristisch aantrekkelijk gebied, wordt de route voor de recreatietoervaarder aantrekkelijker. Ook door de oevers van het kanaal op te knappen maken we het gebied aantrekkelijker.

De Passantenhaven behoort tot het project Kanaalzone. Door het verplaatsen van de aansluiting van Oirschot op de A58 deden zich nieuwe kansen voor op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling aan de zuidzijde van Oirschot. De gemeente Oirschot wilde in dit kader het Wilhelminakanaal centraal te nemen en als een as te laten fungeren waaraan kwalitatief hoogwaardig wordt gewoond, gerecreëerd en gewerkt. Ook wordt de Kanaalzone de verbindende schakel tussen het centrum van Oirschot aan de noordzijde en Moorland, de Kemmer en de sportvelden in het zuiden.

Subsidies vanuit de Stichting Recreatietourvaart Nederland (SRN), het SRE Regiofonds en Stimulus (EFRO) hebben de realisatie van de haven mede mogelijk gemaakt.

Feestelijke opening
De haven is klaar voor gebruik maar moet hier en daar nog verder aangekleed worden. Als de laatste werkzaamheden klaar zijn vieren we dit met een feestelijke opening. De datum hiervoor volgt later, we houden u op de hoogte!

Heeft u vragen over de passantenhaven of over het project Kanaalzone, neem dan contact op met de projectleider Han Julicher, telefoon (0499) 583 333 of via e-mail h.julicher@oirschot.nl