PvdA Europees parlement


Europa slikt nog steeds een bittere pil


1 april 2009
Medicijnen, die in ontwikkelingslanden en in Azië op een onethische manier zijn getest, worden nog steeds toegelaten op de Europese markt. "Daar moet onmiddellijk een einde aan komen", vindt PvdA-europarlementariër Thijs Berman. In de commissie ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement vroeg hij de Europese Commissie de controle hierop te verscherpen.

De Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en WEMOS, een organisatie voor betere gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, presenteerden de resultaten van hun onderzoek vandaag in het Europees Parlement. Ruim 2/3 van de Europese medicijnen worden intussen buiten de EU getest. De onderzoekers stellen duidelijk dat de rechten van proefpersonen bij het onderzoek met nieuwe medicijnen worden geschonden. Zij leveren het bewijs hiervan in China en in India en ook in Afrikaanse landen.

Patiënten die deelnemen aan die klinische proeven zijn niet of nauwelijks geïnformeerd, ze moeten soms betalen voor de proefmedicijnen en in het ergste geval worden ze zwaar ziek of overlijden door onjuiste inname van de proefmedicijnen.

"Europa moet veel strenger toezien op het testen van geneesmiddelen in ontwikkelingslanden", reageert PvdA-europarlementariër Thijs Berman, vice-voorzitter van de commissie ontwikkelingssamenwerking. "Aan de ene kant misbruikt de farmaceutische industrie de arme landen om goedkope tests uit te voeren. Aan de andere kant doet dezelfde industrie er alles aan om te voorkomen dat er goedkope, generieke medicijnen op de markt komen voor dezelfde arme landen. Ontwikkelingslanden kunnen dit soort gevaarlijke tests missen als kiespijn. Geef ze betaalbare medicijnen."

Proefpersonen in ontwikkelingslanden, maar ook Europese patiënten, die zeker moeten erop kunnen vertrouwen dat medicijnen betrouwbaar zijn. Effectieve en strengere controle op het testen van medicijnen is daarom noodzakelijk. Er bestaan al goede internationale afspraken over klinische proeven, maar die worden, volgens de Nederlandse onderzoekers, onvoldoende nageleefd door de industrie. Berman: "Europa moet van de farmaceutische industrie eisen dat de ethische richtlijnen worden nageleefd. Een onafhankelijke toezichthouder moet de controle hierop voortdurend kunnen uitvoeren. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan zijn sancties nodig en moeten deze medicijnen onmiddellijk uit de handel worden genomen."