PvdA Europees parlement


Europese homorechten nog steeds belabberd


1 april 2009
Het gezaghebbende Europese 'Agentschap voor fundamentele rechten' heeft vandaag zijn bevindingen gepresenteerd aan leden van de commissie burgerlijke vrijheden in het Europees Parlement. Het rapport "Homophobic Discrimination on Grounds of Sexual Orientation in the EU Member States" toont aan dat de rechten van homo´s en transseksuelen nog overal in Europa onvoldoende beschermd worden en dat verschillende Europese lidstaten haar burgers zelf actief discrimineren op grond van hun seksuele geaardheid.

Volgens PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt komen de conclusies van het rapport overeen met de realiteit: "Dagelijks hoor ik verhalen uit de praktijk variërend van sociale druk om de seksuele voorkeur geheim te houden, het ongehinderd pesten van homojongeren op scholen, het weigeren van huurwoningen aan homokoppels en zelfs grof geweld. Dit rapport toont aan dat dit geen incidentele gebeurtenissen zijn en dat Europa nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van homo-emancipatie."

Volgens het rapport is het in sommige EU lidstaten bijna onmogelijk voor homo-organisaties om zaaltjes te huren voor politieke activiteiten, is er in 13 van de 27 EU landen geen wetgeving die het aanzetten tot homofobie en geweld tegen homo´s verbiedt en ondervinden homo's in veel landen moeilijkheden en onbegrip bij politieagenten waarneer zij aangifte willen doen van discriminatie.

Tijdens de presentatie van het rapport zei Bozkurt teleurgesteld te zijn dat het rapport alleen ingaat op de situatie binnen de EU en homorechten in de toetredingslanden buiten beschouwing laat. Fundamentele rechten maken niet voor niets deel uit van de toetredingscriteria voor de Europese Unie en uit berichten blijkt dat de homorechtensituatie in de kandidaatlidstaten zorgwekkend is. Zij vroeg daarop de voorzitter van de parlementaire Commissie burgerlijke vrijheden een formele delegatie te organiseren naar Turkije om daar de situatie van homo's en transseksuelen te onderzoeken.

Naast een gedetailleerde opsomming van problemen uit de 27 EU-lidstaten geeft het rapport ook succesvolle voorbeelden van overheidsmaatregelen, waardoor discriminatie van homo´s en transseksuelen afgenomen is. Zo lijkt bijvoorbeeld het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor homoparen in Spanje direct geleid te hebben tot een grotere maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit. Bozkurt: "Dit is het bewijs dat discriminatie en vooroordelen afnemen wanneer overheden zich sterk maken voor gelijke rechten. Het rapport is daarmee een welkome steun in de rug voor mijn werk in het Europees Parlement." Nog deze week zal het Europees Parlement stemmen over de langverwachte en nieuwe antidiscriminatie-richtlijn die ook homo's meer bescherming zal geven.