Gemeente Brummen


Stedendriehoek op weg naar energieneutraliteit

(Oorspronkelijke publicatie datum: 01-04-2009)

De regio Stedendriehoek, waartoe ook de gemeente Brummen behoort, wil één van de eerste energieneutrale regios van Europa worden. De Regioraad van de Stedendriehoek heeft onlangs haar forse ambities op het gebied van klimaatbeleid en energieneutraliteit uitgesproken. Ze gaat de gemeenteraden voorstellen om een handvest vast te stellen met daarin een regionaal actie- en stimuleringsprogramma dat een plus is op de lokale inzet. Het doel is om uiterlijk in 2030 energieneutraal te zijn.

Het handvest richt zich op drie punten:

- energie krijgen: de energie die nodig is duurzaam produceren;
- energie houden: wat wordt bespaard, hoeft niet worden opgewekt;
- energie uitstralen: de gezamenlijke voortvarende aanpak fungeert als een vliegwiel en zorgt voor versnelling en vermeerdering van projecten op energiegebied.

Juist dit laatste punt is een belangrijk onderdeel van het handvest, want het op regionaal niveau opstellen van ambities moet leiden tot versnelling van het realiseren van de ambities die de afzonderlijke gemeenten al hebben.

Kansen en mogelijkheden grijpen
Om het doel te halen grijpen de Stedendriehoekgemeenten alle kansen en mogelijkheden die zich voordoen aan om een stap richting energieneutraal te zetten. Ook extra investeringsmogelijkheden in het kader van de kredietcrisis worden hierin meegenomen. Verder kunnen met deze aanpak beter projecten worden opgepakt met een regionale impact. Met het regionale programma Innovatiekracht is hiervoor een eerste belangrijke stap gezet. In dit programma werken de regiogemeenten samen om duurzaam energiegebruik te stimuleren en te faciliteren. Voorbeelden van deze samenwerking zijn de realisatie van één of twee energiecentrales met gebruik van biomassa in de regio, belangrijke energieprojecten in landbouw en industrie en gebruik van led-verlichting. De samenwerking moet ook gaan leiden tot het uitrollen van succesvolle projecten van individuele gemeenten over de hele regio, een voorbeeld hiervan is de duurzaamheidslening van Apeldoorn om het klimaatvriendelijk maken van de bestaande bouw te stimuleren.