Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 april 2009

College pakt verkoop vuurwerk in woonwijken aan

De verkoop van vuurwerk rond oud en nieuw in Alkmaarse woonwijken kan geleidelijk worden teruggedrongen door dit bij de herziening van elk bestemmingsplan te regelen. Dat blijkt de snelste manier om het voor elkaar te krijgen. Het college raadt de gemeenteraad af om hiervoor een speciaal paraplu-bestemmingsplan op te stellen, omdat een dergelijke regeling door allerlei wettelijke eisen en procedures pas over vier jaar zou gaan gelden.

Vuurwerkverkoop niet bij woningen
Het college van B&W vindt de verkoop van vuurwerk vlakbij woningen niet wenselijk. Vorig jaar probeerde het college de verkoop van vuurwerk tegen te houden in de Mare en in oud-Overdie. Beide verkopers vochten dit besluit aan bij de rechter. De rechter bepaalde dat de gemeente de verkoop van vuurwerk in woonwijken aan banden mocht leggen, maar alleen als dit geregeld werd via een bestemmingsplan, en niet via de APV zoals Alkmaar had geprobeerd. Sindsdien zijn de mogelijkheden om dit te regelen met een bestemmingsplan onderzocht.

Wel toegestaan op bedrijventerreinen
Volgens de geldende bestemmingsplannen van Alkmaar is de verkoop en opslag van vuurwerk nabij woningen gewoon mogelijk. Om dit onmogelijk te maken, moet het in elk bestemmingsplan worden uitgesloten. De nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening verplicht de gemeente om vrijwel alle bestemmingsplannen de komende tijd te actualiseren. Daarom biedt dit de kans om de verkoop van vuurwerk nabij woningen meteen te verbieden bij de herziening van elk bestemmingsplan. Waar mogelijk blijft het opslaan en verkopen van consumentenvuurwerk wel toegestaan op bedrijventerreinen.

Toekomst niet zeker
De bestaande verkooppunten van vuurwerk die vlakbij woningen liggen, zijn hun toekomst niet zeker. Burgers (zoals ondernemers) kunnen aanspraak maken op planschade als zij onevenredig zwaar worden getroffen door planologische maatregelen. Ondernemers die rond oud en nieuw vuurwerk verkopen, hebben enkele jaren geleden fors geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan nieuwe regels. Het college houdt er rekening mee dat zij recht hebben op een flinke schadevergoeding als zij niet langer vuurwerk mogen verkopen. B&W wil uitzoeken hoe hoog deze schadevergoeding zou zijn en de resultaten van dit onderzoek voorleggen aan de gemeenteraad. Op deze manier kan de gemeenteraad een goede belangenafweging maken tussen de wens om vuurwerkverkooppunten nabij woningen te weren en de financiële gevolgen daarvan.

Vergunningen verleend
Vrijwel elke procedure om het via een bestemmingsplan te regelen, duurt te lang om vuurwerkverkoop al bij de komende jaarwisseling te kunnen weren. Daarom kan er ook tijdens de jaarwisseling van 2009-2010 vuurwerk worden verkocht bij de bestaande vuurwerkverkooppunten aan de Catsstraat in oud-Overdie en de Europaboulevard in de wijk De Mare. Na de rechterlijke uitspraak heeft de gemeente geen gronden om de aanvraag voor een vergunning te weigeren. Daarom heeft het college gisteren beide aanvragen om een vuurwerkverkoopvergunning gehonoreerd voor de jaarwisseling 2009-2010.

Gemeenteraad besluit
De Kaderstellende nota Consumentenvuurwerk wordt binnenkort besproken in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, waarna de gemeenteraad erover besluit.