Gemeente De Ronde Venen


De Ronde Venen sluit zich aan bij Veiligheidshuis

De gemeente De Ronde Venen gaat zich aansluiten bij het Veiligheidshuis Utrecht. Dat heeft het college van B en W dinsdag 31 maart besloten.

Naast De Ronde Venen nemen ook de gemeenten Woerden, Maarssen, Breukelen, Abcoude, Montfoort en Oudewater deel aan het Veiligheidshuis. In het Veiligheidshuis werken de gemeenten met verschillende partners samen om overlast en criminaliteit te voorkomen en tegen te gaan.

Alle gemeenten hebben behoefte om criminaliteit doeltreffend en efficiënt aan te pakken. Met name veelplegers en risicojongeren hebben naast of na hun straf een intensief nazorgtraject nodig om niet opnieuw in crimineel gedrag te vervallen. Deze nazorg is een gemeentelijke verantwoordelijkheid en om deze zorg te kunnen bieden, is aansluiting van de gemeenten bij het Veiligheidshuis een belangrijke stap.

Om het justitieel traject en de nazorg optimaal te kunnen uitvoeren, is het zaak dat alle betrokken organisaties zoveel mogelijk informatie met elkaar uitwisselen. Verdachten worden besproken in een zogenoemd casusoverleg en krijgen een individueel plan van aanpak. Gemeenten kunnen tijdens het overleg informatie over verdachten uit de gemeentelijke datasystemen inbrengen, zoals gegevens over leerplicht, schuldsanering, huiselijk geweld en levensomstandigheden.

Al eerder hebben B en W, samen met de andere gemeenten, besloten een gezamenlijk adviseur Veiligheidshuis aan te stellen. Met de inzet van deze `informatiemakelaar' wordt de informatie-uitwisseling gecoördineerd, zijn partners direct aanspreekbaar en kunnen straf- en zorgtrajecten tegelijkertijd worden voorbereid en afgestemd. Gezamenlijk worden problemen gesignaleerd, oplossingen bedacht en uitgevoerd. Werkprocessen worden op elkaar afgestemd, strafrecht en zorg vullen elkaar aan. Dit levert voor alle partijen (tijd)winst op, zo is gebleken in de drie jaar dat het Veiligheidshuis voor de gemeente Utrecht werkt.

Partners van de gemeenten in het Veiligheidshuis zijn onder meer het Openbaar Ministerie Utrecht, Politie Regio Utrecht, Raad voor de Kinderbescherming, reclassering, Centrum Maliebaan, Dienst Justitiële Inrichtingen, Bureau Slachtofferhulp, Bureau Jeugdzorg en de rechtbank Utrecht.