Veilig Amsterdam


Stadsdeel Zeeburg: Workshop omgaan met hangjongeren

Hangjongeren op bushalte
19 maart 2009

Een verslag van de eerste avond. Nieuwsgierig geworden? U kunt zich nog aanmelden voor de derde avond op 1 april 2009.

Niet precies wetende wat te verwachten, melden ruim veertig bewoners van de Indische Buurt zich op 2 maart in het jongerenproductiehuis Nowhere in de Madurastraat. Ze worden bijna allemaal persoonlijk ontvangen door Hans Kaldenbach, de trainer van de avond, en schrijver van het boekje 'Hangjongeren, 99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers'.

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik opent de avond. Ze benadrukt dat het stadsdeel er alles aan doet om overlast op straat te bestrijden. De buurtregisseur van de politie is actief, spijbelen wordt aangepakt, straatcoaches spreken jongeren aan en er zijn verschillende plekken waar jongeren terecht kunnen om leuke dingen te doen, huiswerkbegeleiding te krijgen of om zich op andere manieren te ontwikkelen. De reden dat het stadsdeel deze workshops aanbiedt is tweeledig. Enerzijds hebben bewoners zelf ook een rol om hun buurt gezellig, aangenaam en leefbaar te houden. Mensen mogen elkaar best aanspreken op ongewenst gedrag. Anderzijds is het als bewoner prettig om enkele tips en hulpmiddelen mee te krijgen om gesprekken aan te gaan. Omdat je je zelf dan ook prettiger en veiliger op straat voelt.

Ook Hans Kaldenbach benadrukt dat het in eerste instantie de jongeren zelf zijn die hun gedrag zouden moeten veranderen als ze zich misdragen. âMaar ik wil me zelf eigenlijk ook gewoon prettiger voelen op straat. En wie niet sterk is, moet slim zijn.â Hij vertelt dat het soms om hele simpele dingen gaat: 'Elkaar groeten bijvoorbeeld. Sommige mensen vinden het bedreigend als jongeren in groepsverband rond een bankje hangen, maar als je ze in het voorbijgaan vriendelijk gedag zegt, heb je vaak al een wereld gewonnen.' Hij legt uit dat hangjongeren â net als iedereen â ook graag met respect behandeld willen worden. Nadat hij de 'judomethode' en de 'karatemethode' toegelicht heeft, mag de zaal zelf aan de slag. Op elkaar proberen ze beide methodes uit om het verschil gelijk aan den lijve te ondervinden. Daarna haalt Hans Kaldenbach er een acteur bij. Een vriendelijke, rustige man die in een oogwenk blijkt te kunnen veranderen in een vervelende, zuigende hangjongere. De reactie van de 'hangjongere' op de trainer blijkt enorm afhankelijk van de manier waarop hij benaderd wordt. Al snel doen de aanwezige bewoners volop mee. Ze proberen verschillende benaderingsmethodes uit om te zien wat het effect is. 'Erg verhelderend, ik zie nu wat ik meestal verkeerd deed', merkt een oudere dame op. Iedereen in de zaal heeft aan het eind van de avond het gevoel met een flinke gereedschapskist naar huis te gaan. Bovendien krijgen alle aanwezigen het boekje van Hans Kaldenbach mee om alles nog een rustig na te lezen. Laat die hangjongeren nu maar komen!

Een workshop bijwonen?
Nieuwsgierig geworden naar de karate- en de judomethode? Wilt u ook een workshop bijwonen? U kunt zich nog opgeven voor de avond op IJburg (woensdag 1 april). De toegang is gratis. Op deze pagina vindt u het inschrijvingsformulier.