Gemeente Utrecht
Schriftelijke vragen van mevrouw G. Bouazani en de heer drs. B.F.M. Beerlage
(ingekomen 3 maart 2009 en antwoorden verzonden door het college op 31 maart 2009)
In het AD/UN van 25 februari staat dat er in de regio Utrecht een capaciteitstekort is voor ziekenhuisbevallingen en dat het Diakonessenhuis daarom vreest voor groei van het aantal zwerfzwangeren. Zwerfzwangeren zijn aanstaande moeders die langs ziekenhuizen meten shoppen op zoek naar een plek om te baren, omdat het ziekenhuis van hun keuze 'vol' zit. Als oorzaak wordt de sluiting van de verloskamers van Mesos Medisch Centrum genoemd.
1. Kent u bovenstaand bericht en klopt het?
Ja. Wij hebben kennis genomen van de berichtgeving in de krant. De situatie is voorgelegd aan Agis zorgverzekeringen. Agis zorgverzekeringen heeft namens de zorgverzekeraars de contacten met de ziekenhuizen in Utrecht voor wat betreft de zorginkoop.
Het probleem van "zwerfzwangeren" bestaat al enige tijd in Utrecht. In mei 2008 is het probleem op het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) gesignaleerd en besproken.
Er worden verschillende oorzaken genoemd:
* Mogelijk te weinig capaciteit in de Utrechtse ziekenhuizen;
* verschuiving van thuisbevalling naar ziekenhuisbevalling;
* allochtonen willen over het algemeen in een ziekenhuis bevallen;
* en een lichte vergroening in Utrecht.
Het sluiten van de verloskamers van Mesos- Ouderijn wordt niet als oorzaak gezien, maar kan het probleem mogelijk wel hebben versterkt. Overigens is er geen sprake van een vermindering van het aantal verloskamers, maar een verplaatsing van het Mesos-Ouderijn naar het St. Antonius Nieuwegein.
In november 2008 heeft de PvdA fractie namelijk al schriftelijke vragen gesteld aan het college naar aanleiding van het bericht dat het nieuwe Mesos ziekenhuis in Leidsche Rijn geen afdeling verloskunde gaat krijgen. Vanuit zorginhoudelijk en bedrijfseconomisch perspectief heeft de Raad van Bestuur van het Antonius-Mesos hiertoe besloten. Er zouden onvoldoende bevallingen zijn voor een goed geoutilleerde verloskunde afdeling. De PvdA uitte de zorg dat wanneer Ziekenhuis Oudenrijn in Kanaleneiland en Overvecht sluit, inwoners van de westkant van de stad voor bevallingen aangewezen zijn op ziekenhuizen buiten de stad. En nu blijkt dat het Utrecht Medisch Centrum en het Diakonessenhuis afgelopen jaar opgeteld 417 keer vrouwen hebben moeten 'weigeren' voor een bevalling.
2. Bent u bekend met bovenstaande cijfers en kloppen deze? En vormen deze cijfers een afspiegeling voor de hele regio Utrecht?
Ja, navraag bij UMCU, Diakonessenhuis, Antonius/Mesos en Hofpoort Ziekenhuis leert dat met name in het Diakonessenhuis en in mindere mate in het UMCU sprake is van in totaal ca. 400 - 500 weigeringen. Deze vier ziekenhuizen hebben zowel de stad Utrecht als de directe omgeving als verzorgingsgebied. Overigens: de vrouwen zijn wel altijd bevallen in ziekenhuizen.
De PvdA fractie is zich ervan bewust dat de zorgplicht formeel bij de zorgverzekeraar ligt maar vindt dat het college een belangrijke functie heeft als gesprekspartner van de zorgverzekeraar. In onze ogen heeft het college minimaal een signalerende rol.
3. Is het college bereidt om uit te zoeken welke acties de zorgverzekeraars ondernemen om aan de bevallingscapaciteit in de regio Utrecht te voldoen?
Ja. Er zijn reeds door de zorgverzekeraar(s) een aantal acties ondernomen. Zo heeft Agis zorgverzekeringen, mede namens de andere zorgverzekeraars, in de periode augustus - oktober 2008 het probleem verkend. Alle ziekenhuizen (Diakonessenhuis, UMCU, St. Antonius-Mesos en Hofpoort) zijn bezocht. Met name het Diakonessenhuis en in mindere mate het UMCU herkennen het probleem. Daarop is tussen zorgverzekeraars en het UMCU afgesproken dat er in het UMCU een uitbreiding van de zwaardere verloskundige zorg (OHC = Obstetric High Care) zal komen voor risico volle bevallingen (bij 24 -28 weken). Hierdoor zal het aantal weigeringen voor deze bevallingen nihil worden. Als gevolg zal er voor de reguliere bevallingen meer tijd zijn, en zullen de weigeringen in de andere ziekenhuizen hierdoor ook teruglopen. Alle verzekeraars maken voor hun eigen verzekerden maatwerkafspraken voor het aantal bevallingen met de Utrechtse ziekenhuizen. Naar verwachting zullen deze afspraken de komende maanden worden gemaakt in het kader van de productieafspraken 2009. Met de bovenstaande maatregelen zal er naar verwachting een duidelijke verbetering komen in de situatie.
4. Is het college bereidt een vinger aan de pols te houden, en in gesprek te treden met de zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat vrouwen in de regio Utrecht snel weer kunnen bevallen in een ziekenhuis naar keuze?
Ja. Zoals uit het bovenstaande blijkt, worden er diverse maatregelen door de zorgsector getroffen. We zullen dit blijven volgen. Het college onderhoudt op verschillende manieren goed contact met de Utrechtse zorgsector, zowel met de ziekenhuizen als met de zorgverzekering. Zo is onlangs met Agis zorgverzekeringen het convenant: Utrecht gezond!, afgesloten. In het contact met de ziekenhuizen wordt dit onderwerp geagendeerd.
---- --