Ingezonden persbericht
Persbericht
Rotterdam/Arnhem, 31 maart 2009
Air Products levert technologie voor Oxyfuel-proefproject van Vattenfall
Air Products gaat een sleutelrol spelen in het eerste, complete demonstratieproject van de Oxyfuel-technologie voor de afvang en opslag van kooldioxide. Daarvoor werd vandaag een overeenkomst getekend met het Zweedse energiebedrijf Vattenfall AB. Air Products zal een systeem leveren voor de afvang, reiniging en compressie van CO2 afkomstig uit een energiecentrale op het R&D complex van Vattenfall in het Duitse plaatsje Schwarze Pumpe. Het project wordt als een van de belangrijkste CO2 Oxyfuel-projecten ter wereld beschouwd. Air Products zal zich vooral richten op reiniging en compressie van rookgas, dat vrijkomt uit het Oxyfuel-verbrandingsproces. Air Products en Vattenfall hebben eveneens een overeenkomst getekend voor gezamenlijke R&D-activiteiten rond het project. De installatie van Air Products in Schwarze Pumpe moet in december 2010 volledig operationeel zijn.
Voor de Oxyfuel-proefinstallatie bij Schwarze Pumpe zal Air Products het rookgas afkomstig uit de 30 megawatt centrale van Vattenfall gebruiken. Air Products haalt de CO2 uit het rookgas en brengt het onder druk, zodat het voor opslag getransporteerd kan worden. De Air Products installatie voor de reiniging van zuur gas gebruikt een compressieproces, dat uit verschillende fases bestaat. Druk en bewerkingstijd worden geoptimaliseerd om de verontreinigingen beter uit het gas te kunnen verwijderen. Het proces maakt niet alleen kostenbesparingen tijdens het Oxyfuel-verbrandingsproces mogelijk, maar minimaliseert tevens de concentratie van zure componenten. Dat is weer van belang om corrosie tijdens het opslagproces van CO2 te voorkomen. De pilot moet aantonen, dat de reiniging van CO2 en het verwijderen van inerte gassen -vooral zuurstof- erg efficiënt gebeurt. Bovendien wordt er een nieuwe membraamtechnologie toegepast, waardoor maar liefst 98 procent van de uitgestoten CO2 afgevangen wordt.
"Dit project is de eerste, complete demonstratie van de Oxyfuel-technologie voor de afvang en opslag van CO2 ter wereld. Dankzij het proefproject zal de werking van onze technologie voor de reiniging en compressie van CO2 op enige schaal aangetoond worden", zei David J. Taylor, vice-president van de afdeling Energy Businesses bij Air Products. "We zijn zeer vereerd, dat Vattenfall ons voor dit project heeft uitgekozen en we verheugen ons op de intensieve samenwerking met een van de toonaangevende partijen, die zich bezighouden met oplossingen voor de afvang van CO2."
"Voor Vattenfall is het van groot belang, dat we ervaring opdoen met meerdere technologieën, die we kunnen toepassen als de opvang en opslag van kooldioxide de komende jaren in een stroomversnelling raakt. Air Products is al vele jaren betrokken bij innovatieve Oxyfuel-oplossingen en we zijn blij dat het bedrijf aan ons pilotproject wil deelnemen", zei Göran Lindgren, R&D-manager CCS bij Vattenfall.
Vattenfall heeft de 30 megawatt kolengestookte energiecentrale bij Schwarze Pumpe, die gebruikt wordt voor het proefproject voor de afvang van koolstofdioxide, in september 2008 in gebruik genomen. Gebaseerd op de uitkomsten van dit proefproject zal de volgende stap bestaan uit de bouw van een grotere energiecentrale voor het demonstreren en testen van nieuwe technologie. De haalbaarheidstudies zijn al uitgevoerd en het doel is de nieuwe centrale rond 2015 in gebruik te nemen.
Air Products werkt momenteel over de hele wereld aan verschillende projecten voor de afvang en opslag van CO2. Begin maart werd een samenwerking bekendgemaakt met het Amerikaanse ministerie van Energie voor het ontwerp en de bouw van een CO2 reinigingssysteem voor een ontwikkelingsproject van de Oxyfuel-technologie bij een energiecentrale in het Amerikaanse Windsor. In 2008 werd bekendgemaakt dat de Oxyfuel- zuur gas-compressietechnologie van Air Products gebruikt werd voor de reiniging van rookgas van een 160 kilowatt kolengestookte verbrandingsinstallatie in het complex van Doosan Babcock in het Schotse Renfrew. Dit experimentele project werd uitgevoerd door het Imperial College London als onderdeel van het Oxycoal-UK Project. Onlangs ontving het team, dat bestond uit Air Products, het Imperial College London en Doosan Babcock Energy Ltd. de 'Rushlight Carbon Capture and Storage Award 2008' voor zijn werk aan de verwijdering van verontreinigingen in CO2 rookgasstromen van kolengestookte energiecentrales. De Rushlight Awards zijn bedoeld om milieutechnologie en innovaties in Groot-Brittannië en Ierland onder de aandacht te brengen. Air Products werkt samen met het Alberta Energy Research Institute tenslotte ook aan een onderzoek naar de afvang van CO2 in combinatie met verbrandingsprocessen op basis van kolenvergassing. Dat onderzoek wordt in oktober 2010 afgerond.
---
Ingezonden persbericht