Ingezonden persbericht


Published: 10:41 31.03.2009 GMT+2 /HUGIN /Source: Rabobank /AEX: Rabobank /ISIN: -

Rabobank: Nederlandse economie krimpt met 4% in 2009

De Nederlandse economie zal in 2009 met circa 4% in volume krimpen ten opzichte van 2008. Een dergelijk grote jaarlijkse krimp van het Bruto Binnenlands Product (BBP) is in de afgelopen honderd jaar in vredestijd alleen in de jaren dertig waargenomen. De werkloosheid stijgt weer naar het niveau van vijftien jaar geleden naar ruim 6% aan het einde van dit jaar en verder naar bijna 9% aan het einde van 2010. Een geleidelijk herstel van de economie zal pas in de tweede helft van 2010 optreden. Dat schrijven economen van de Rabobank in het vandaag verschenen Economisch Kwartaalbericht.

Economie Eurozone dramatisch verslechterd
In een tijdsbestek van luttele maanden zijn de economische vooruitzichten voor het Eurogebied dramatisch verslechterd. Overheden hebben op grote schaal geïntervenieerd in het financiële systeem en veel centrale banken hebben hun beleids­tarieven inmiddels dicht bij nul ge­bracht. Maar zichtbare positieve effecten hiervan op de economische groei zijn tot nu toe uitgebleven. De stimuleringspakketten en kapi­taalinjecties drijven de staatsschuld op en leiden dus tot een sterke toename van de uitgifte van overheidspapier. Omdat er rela­tief veel overheidspapier in korte tijd geveild wordt, kan dat voor opwaartse druk op de lange rente zorgen. De ECB zal op korte termijn haar beleidsrente nog verder verlagen met 50 basispunten tot 1%. Van radicale 'kwantitatieve verruiming' is dan echter nog geen sprake, zo schrijven de Rabo-economen.

Ook stelden zij hun reële groeiverwachting voor China in 2009 neerwaarts bij en wel naar 3,5%. De Rabo-economen verwachten echter dat de Chinese overheid een percentage van rond de 6,5% zal publiceren om sociale onrust te voorkomen. De Chinese economie ziet in 2009 de meest forse groeivertraging van de laatste twintig jaar tegemoet als gevolg van een zwakkere externe vraag en dalende investe­ringen in de vast­goed­sector.

Krimp heeft sterk negatieve gevolgen voor overheidsbegroting De steile conjuncturele neergang zorgt voor een snelle daling van de belastingin­komsten en stijging van uitkeringen, waardoor het begrotingstekort fors oploopt. Maar ook zonder de crisis zou het tekort dit jaar al zijn opgelopen. In 2007 en 2008, tijdens de top van de hoogconjunctuur, liet het kabinet schamele over­schotten van 0,3% en 0,9% van het BBP zien. Veel plannen, tegenvallers en tekorten zijn met Prinsjesdag 2008 gefinancierd met gasbaten, die door de des­tijds hoge olieprijs zeer gunstig zijn ingeschat.

Nu de olieprijs ruim 60% lager lijkt uit te komen, zullen de inkomsten een stuk lager zijn dan ver­wacht. Bovendien is een aantal kostenoverschrijdingen het afgelopen jaar verborgen gebleven als gevolg van de hoge inflatie. Daardoor stegen de uitga­ven­kaders harder dan de kosten. De sterk dalende inflatie zal de overschrijding van kosten dit jaar pijnlijk duidelijk maken. Bovendien zal de overheid haar handen de ko­men­de tijd nog vol hebben om de problemen in de financiële sector het hoofd te bieden, waardoor de ruimte voor verder stimuleringsbeleid beperkt is, aldus de Rabo-economen.

Het Economisch Kwartaalbericht kunt u als pdf downloaden op www.rabobank.com/kennisbank