NEN
Pindakaas verontreinigd met aflatoxines
maandag 30 maart 2009, 15:39
Onlangs is in Groot-Brittannie een partij pindakaas ontdekt met een te
hoog gehalte aan aflatoxines. De Britse overheid heeft een officiele
waarschuwing doen uitgaan. Men adviseert lokale nationale overheden
om, indien de bewuste potten met pindakaas worden aangetroffen, ze
direct uit de verkoop te halen en ze te vernietigen. De pindakaas, van
het merk ''Active'', is door het bedrijf Maduro in de UK
gedistribueerd en gemaakt in Ghana.
Aflatoxine is een gifstof die van nature in sommige voedingsmiddelen
kan voorkomen. Het wordt gemaakt door bepaalde schimmels die, in dit
geval op pinda's, kunnen groeien in tropisch en sub-tropische landen.
Bij consumptie van voedsel met hoge gehaltes aan aflatoxine is er
mogelijk een verhoogde kans op kanker. Hierom zijn er in Europa
wettelijke limietwaardes vastgelegd voor het gehalte van aflatoxine in
voedsel. Het doel is om mensen er zo min mogelijk van binnen te laten
krijgen.
Ter handhaving van deze wettelijke limietwaardes voor aflatoxine in
voedsel heeft CEN een aantal normen met analysemethoden ontwikkeld.
NEN-EN 12955 is in 1999 gepubliceerd en beschrijft een HPLC methode
die gevalideerd is voor granen en noten. NEN-EN 14123 uit 2007 is een
nieuwere methode, die gebruik maakt van HPLC en immunoaffiniteits
opzuivering. De laatstgenoemde methode is breed toepasbaar en
gevalideerd voor hazelnoten, pinda's, pistachio noten, vijgen en
paprika poeder. De Europese Commissie heeft aangegeven deze CEN normen
voor de bepaling van mycotoxines in voedsel te zien als belangrijke
instrumenten bij het garanderen van een uniforme toepassing en
beheersing van de EU wetgeving in alle lidstaten.
Gerelateerde normen:
NEN-EN 12955 - Foodstuffs - Determination of aflatoxin B1, and the sum
of aflatoxins B1, B2, G1 and G2 in cereals, shell-fruits and derived
products - High performance liquid chromatographic method with post
column derivatization and immunoaffinity column clean up
NEN-EN 14123 - Voedingsmiddelen - Bepaling van aflatoxine B1 en de som
van aflatoxine B1, B2, G1 en G2 in hazelnoten, pinda's, pistache,
vijgenpasta, en paprikapoeder - Hogedrukvloeistofchromatografische
methode met naloopkolom derivatie en immunoaffiniteitskolomreiniging