Greenpeace

Financiering bosbehoud via emissiehandel slecht voor klimaat

31 maart 2009

Amsterdam, Nederland -- Het behoud van bossen is cruciaal voor het klimaat, maar bosbescherming financieren via de emissiehandel werkt de aanpak van klimaatverandering juist tegen. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat Greenpeace uitbrengt tijdens de klimaatonderhandelingen deze week in Bonn. Het beteugelen van ontbossing speelt een belangrijke rol in de aanloop naar een klimaatakkoord in Kopenhagen eind dit jaar. De grote vraag is hoe het behoud van bossen te financieren. Eén van de opties is het opnemen van `bossencredits' in de emissiehandel. Onderzoek toont echter aan dat de prijs van emissierechten daarmee keldert en de financiële prikkel om over te schakelen naar schone technologie verdwijnt.

"Nederland blijft een voorstander van de financiering van bosbehoud via de emissiehandel. Een slechte zaak", aldus Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace. "Doorgaans loopt Nederland in de internationale klimaatonderhandelingen voorop. Ons land wedt nu op het verkeerde paard en brengt daarmee het halen van de klimaatdoelstellingen in gevaar."

De emissiehandel is een manier om vervuilende bedrijven te stimuleren hun CO2-uitstoot te reduceren. Met een hoge prijs voor CO2-credits is er een prikkel om over te schakelen naar schonere en efficientere productie. Dit emissiehandelssysteem raakt verstoord als er bossencredits aan worden toegevoegd. De prijs van de uitstoot van CO2 kan tot wel 75 procent dalen, blijkt uit het rapport. Zelfs met een kleine hoeveelheid bossencredits daalt de prijs van CO2 nog flink. Daardoor blijft het rendabel om geld in vuile energie zoals die van kolencentrales te steken.

Ontwikkelende landen als China, India en Brazilië dreigen miljarden dollars per jaar minder te krijgen voor investeringen in schone energie wanneer bosbescherming wordt opgenomen in het emissiehandelsysteem. Er vindt een verschuiving plaats: er komt geld voor bosbehoud, maar dat gaat ten koste van de noodzakelijke investeringen in schone energie en energiebesparing. Op deze manier kan klimaatverandering nooit beteugeld worden.

Ontbossing is verantwoordelijk voor maar liefst 20 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Greenpeace wil ontbossing tegengaan door een bossenfonds te creëren. Geld voor dit fonds moet uit een aparte markt voor bossencredits komen, het zogenaamde Forest for Climate mechanisme. Naast dit fonds moet er ook geld komen voor investeringen in schone energie in ontwikkelingslanden en hulp om deze landen voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. In totaal moet er wereldwijd 110 miljard euro per jaar vrijgemaakt worden. Dat komt neer op minimaal 35 miljard euro voor de Europese Unie. Voor Nederland is dit zo'n anderhalf miljard euro, nog geen twee euro per persoon per week.

"Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we nu echt een U-turn maken naar duurzame energie en bosbehoud. Europa moet daarvoor het benodigde geld op tafel leggen", zegt Suzanne Kröger. "Veel Nederlanders zijn voorstander van een klimaatfonds. Nederland moet dit geluid laten weerklinken tot in Kopenhagen."

Contact informatie


---