Gemeente Castricum

Historische Maer- of Korendijk hersteld

Een al lang bestaande wens van onder meer de Werkgroep Oud Castricum, het herstel van de Maer- of Korendijk, gaat in vervulling. Het college van B&W van de gemeente Castricum heeft besloten tot een flinke opknapbeurt van de dijk. De gemeente trekt hier ca. 440.000 euro voor uit, maar rekent daarbij wel op subsidie van de provincie ca. 200.000 euro. (Eind 2009 moet de dijk weer goed begaanbaar zijn.

Historische dijk

De Maer- of Korendijk, op de grens van Castricum en Heemskerk, is een dijk met lange geschiedenis, die teruggaat tot de 12e eeuw, toen de dijk werd aangelegd. Vanwege de cultuurhistorische waarde is de dijk aangemerkt als (potentieel) beschermd gemeentelijk monument. De staat en begaanbaarheid van de dijk is al lange tijd slecht: hij is uitgezakt naar de zijkanten, niet meer op hoogte, en bevat veel gaten en kuilen.

Al eerder, in 2006, voerde het hoogheemraadschap beperkte herstelwerkzaamheden uit aan de dijk. Daarbij is de oude dijkdoorbraak, het wiel, hergraven als waterpartij. Verschillende maatschappelijke organisaties waren ontevreden over de manier waarop dat is gebeurd.

Een werkgroep van de gemeente, met daarin de Werkgroep Oud-Castricum, de Historische Kring Heemskerk, PWN en het hoogheemraadschap, heeft in 2008 gewerkt aan een programma van eisen. Een reeks onderzoeken is uitgevoerd om een helder beeld te krijgen van de dijk en van de mogelijkheden voor een reconstructie.

Het gedeelte van de dijk vanaf het volkstuincomplex tot aan de Heemstederweg wordt hersteld. Daar komt een grasdijk met twee verharde paden voor wandelaars, fietsers, en lokaal agrarisch verkeer. Daartussen komt een strook van zogenaamd gewapend gras ten behoeve van ruiters en voor het behoud van de groene uitstraling.

Wiel

De oude dijkdoorbraak wordt opnieuw aangepakt. De `vleugels' van het wiel worden deels uitgraven, zodat een ruimere halve cirkel ontstaat. Het rechte dijkstuk op die plek blijft gehandhaafd vanwege de gebruiksfuncties van de dijk. Ter hoogte van het wiel komt wel een lichte verlaging van dat dijkstuk, om het beeld van de dijkdoorbraak te accentueren.

Het opknappen van de Maer- of Korendijk is een van de activiteiten die de gemeente op zich heeft genomen in het kader van het samenwerkingsproject Samenwerken in het Groen. Zo is eerder al een wandelrouteboekje uitgebracht die over de Maer- of Korendijk voert.