VNG presenteert vijfpuntenplan crisisbestrijding
30/03/2009 13:35
VNG
In reactie op de kabinetsplannen presenteert de VNG vandaag op het flitscongres 'Aanpak economische crisis' een vijfpuntenplan om de economie weer op gang te helpen. Zo ontwikkelen de gemeenten een nationaal arrangement voor de arbeidsmarkt, pakken zij de regeldruk aan en ontwikkelt de VNG criteria om ISV-middelen voor bestrijding van de crisis aan te wenden.
Gemeenten hebben de afgelopen periode projecten aangedragen die zij naar voren kunnen halen. Verder heeft de VNG met de sociale partners gesproken over gezamenlijke inspanningen. Nu is het tijd voor de uitvoering. Het aanvullend beleidsakkoord van het kabinet bevat echter voor de VNG nog veel onduidelijkheden. Er zijn vijf hoofdlijnen waar gemeenten de komende weken stevige voortgang op willen maken. Dit vijfpuntenplan van de VNG ziet er als volgt uit:
1. De Rijksoverheid moet niet tornen aan het accres
Gemeenten moeten de ruimte krijgen om juist tijdens de crisis noodzakelijke vervangingsinvesteringen uit te voeren aan bijvoorbeeld de riolering. Daarvoor dienen zij over financiële middelen beschikken. Het kabinet heeft aangekondigd in te zetten op het vermijden van stijging van lokale lasten in 2009 en 2010. De vraag is over welke lasten het dan precies gaat. De gemeenten hebben op het punt van belastingen een keurige staat van dienst. Gemeenten waken er zelf wel voor om de lasten niet de pan uit te laten lopen. De OZB is het afgelopen jaar veel minder hard gestegen dan bijvoorbeeld de Rijksbelastingen op de woonlasten.
2. ISV-middelen moeten specifiek voor de crisis worden gelabeld
In de kabinetsplannen wordt gesproken over extra middelen voor ISV. Het is noodzakelijk dat dit geld in 2009 en 2010 echt kan worden aangewend. Dat betekent dat er geen eisen moeten worden gesteld die daadwerkelijk bouwen onmogelijk maken. Daarom ontwikkelt de VNG bijzondere criteria zodat deze ISV-middelen specifiek voor de crisis worden gelabeld.
3. Start van twee pilots voor regelvrije gebieden
De crisis- en herstelwet voor versnelling van planprocedures voor infrastructurele en andere grote bouwprojecten, is een prachtig plan. Maar belangrijk is dat er meteen gehandeld kan worden. De VNG wil per september al starten met twee pilots voor regelvrije gebieden; in Utrecht en in de Achterhoek.
4. Gemeenten roepen het rijk op regeldruk ook aan te pakken
Voor burgers en bedrijven is het van belang dat zij initiatieven kunnen ontplooien om de economie weer op gang te helpen. Daarbij kan regeldruk belemmerend werken, zo zijn er blokkadelijsten opgesteld van de meest hinderlijke regelgeving. De VNG en de ministeries van BZK, EZ en Financiën geven een vervolg aan de eerdere inspanningen om de vermindering van de regeldruk in gemeenten echt te realiseren. Maar helaas ziet de VNG binnen de overige departementen nauwelijks voortgang met de blokkadelijsten.
5. Gemeenten ontwikkelen nationaal arrangement voor de arbeidsmarkt
Wethouders van sociale zaken nemen hun verantwoordelijkheid voor het regionaal arbeidsmarktbeleid. Hiertoe zijn afspraken met de sociale partners in de regio's gemaakt. Zo is er het nationaal arrangement voor de arbeidsmarkt. Gemeenten gaan dit samen met de sociale partners verder vormgeven.
De VNG zal op 1 april met het kabinet overleggen om de plannen te bespreken.
Den Haag, 30 maart 2009
Vereniging Nederlandse Gemeenten