Portemonnee te vroeg leeg
Amsterdam, 30 maart 2009
Een derde van de huishoudens komt in maart geld tekort. Per saldo verwachten consumenten een verdere verslechtering van de eigen financiële situatie in de komende zes maanden. Wel neemt het pessimisme af.
Niet iedereen haalt het einde van de maand met zijn geld. Ook in maart is dat velen niet gelukt, zo blijkt uit de ING Vraag van vandaag van zondag. Van de 41.000 respondenten zegt 37% geld tekort te komen. Ongeveer een kwart (26%) van de huishoudens komt precies uit en een derde (32%) houdt geld over. De rest (5%) heeft geen mening. Kennelijk is maart een (te) dure maand geweest. Gelukkig staat bij veel huishoudens binnen twee maanden het vakantiegeld op de rekening. Dat kan enige lucht geven.
Minder pessimisme over portemonnee
De stemming over de eigen financiële situatie in de komende zes maanden is negatief. Dat blijkt uit de ING Vraag van vandaag van vrijdag. Van de 52.000 gepeilde bezoekers denkt een op de vijf (21%) erop vooruit te gaan. De groep pessimisten is groter: ruim een derde (34%) denkt dat de eigen financiën zullen verslechteren. Hoewel de stemming per saldo negatief blijft, is het pessimisme minder groot dan afgelopen maand. De vorige peiling was een dag na de persconferentie van premier Balkenende over de forse verslechtering van de (voorlopige) economische vooruitzichten. De eerste schrik daarover lijkt nu voorbij (zie ook Minder economisch pessimisme van 19 maart). Mogelijk boezemt ook het crisisplan van het kabinet enig vertrouwen in.
Uitgaven minder omhoog
Consumenten verwachten stijgende uitgaven in de komende zes maanden. Van de 39.600 respondenten op de ING Vraag van vandaag van zaterdag denkt vier op de tien (40%) meer te besteden. Een groep van 44% verwacht weinig verandering, terwijl een op de zes (16%) minder gaat uitgeven. Per saldo wijst het sentiment op stijgende uitgaven, maar in mindere mate als in de afgelopen maanden. Onder andere de afnemende prijsstijgingen maken het voor consumenten makkelijker om geld in hun portemonnee te houden, zodat zij vaker het einde van de maand kunnen halen.
© 2009 ING Economisch Bureau