SGP


28 - 03 - 09 | Een geslaagd werkbezoek Een geslaagd werkbezoek

Een geslaagd werkbezoek

Op 27 maart was de Tweede Kamerfractie van de SGP en de SGP fractieleden van de Provinciale Staten te gast in de BAR-gemeenten. BAR staat voor Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Het werkbezoek was georganiseerd door de drie kiesverenigingen. Naast bestuurs- en fractieleden waren er ook fractiemedewerkers uit Den Haag en het Europees parlement aanwezig. Het thema voor deze dag was duurzaamheid en de gevolgen van de kredietcrisis. Van der Vlies en van der Staaij hadden de vorige dag een uitvoerig debat gehad in de Tweede Kamer over het maatregelenpakket van het kabinet. Dit debat duurde tot 01.00 uur in de nacht . Dit betekende voor beide heren een korte nachtrust.

Klik hier om de foto's te bekijken.

Het werkbezoek startte om 8.30 uur op de carpoolplaats bij Barendrecht. De bus van de Jong Tours bracht ons bij het gemeentehuis in Barendrecht. We werden hartelijk ontvangen door burgemeester Van Belzen en wethouder Zuurbier. Beide heren gingen uitvoerig in op het verzoek van Shell CO2 op te slaan in de lege gasvelden in Barendrecht. Op rijksniveau is afgesproken dat de uitstoot van C02 in Nederland gereduceerd moet worden. Er is een tender uitgeschreven waarin bedrijven proefprojecten konden indienen die in 2009 en 2010 uitgevoerd moeten worden. De Shell heeft aangegeven in dit kader het in Pernis geproduceerde C02 te willen opslaan in de gaswinvelden in Barendrecht. Het ministerie heeft dit proefproject goedgekeurd. Vandaar dat Shell nu gestart is dit uit te werken. Onder Barendrecht bevinden zich twee gasvelden. De ene veld naast de vestiging van Ikea is bijna leeg. Het andere onder Ziedewij komt de komende jaren leeg. Het gaat om gasvelden die 2,5 tot 3 kilometer diep onder de grond liggen. De Shell wil via een pijpleiding van ongeveer 17 kilometer het C02 naar Barendrecht verpompen. In de gemeente Barendrecht veroorzaakte dit grote onrust. Men heeft diverse adviesbureaus ingehuurd om het bestuur te adviseren over deze onbekende problematiek. âWij zitten hier niet op te wachten. We hebben de afgelopen jaren al genoeg problemen door het nationale overheidsbeleid gehad. Denk aan de bouw van de VINEX-locatie Carnisselande die voor 70 procent bewoond wordt door Rotterdammers uit Râdam-Zuid. Hierdoor is de Barendrechtse bevolking in korte tijd verdubbeld. Ook zijn de Betuwelijn en de HSL-lijn aangelegd. De verbreding van de A15 start binnenkort in de uitvoering. Laat nu andere gemeenten ook maar eens nationale zaken opknappen. De keus voor C02 opslag in Barendrecht is niet vanaf het begin met ons afgestemd. We weten niet wat de effecten van het C02 op lange termijn zijn in de bodem. We willen geen experimenten in een dichtbevolkt gebied â, aldus burgemeester van Belzen. Hij wil alle energie nu gebruiken om de samenleving van Barendrecht nu verder uit te bouwen.

Rondleiding oude dorpskern van Barendrecht
Vervolgens kregen we een rondleiding door de oude dorpskern van Barendrecht en het oudheidkundig museum. Interessant om te zien hoe gepensioneerden zich inzetten de geschiedenis van Barendrecht te bewaren voor het komende generaties.

Presentatie Shell
Terug in het gemeentehuis kregen we een presentatie van twee medewerkers van de Shell. Zij lichtten toe dat Shell het belangrijk vindt dit proefproject uit te voeren. Uitgangspunt is dat het project veilig wordt uitgevoerd. Hoewel er weinig gegevens bekend zijn over langdurige opslag van C02 in de grond verwacht de Shell geen problemen. De uiteindelijke druk is lager dan de oorspronkelijke gasdruk. Ook is C02 niet brandbaar. Mocht het ontsnappen dan heeft het een verstikkend effect in de directe omgeving van enkele meters. Bovendien heeft men in de buurt een gasveld aangeboord waar reeds 75% C02 en 25 % gas aanwezig was. Omdat er teveel C02 in het gas zit heeft men deze put niet in productie genomen. Vervolgens zijn we naar Carnisselande gegaan en hebben de medewerkers van de Shell de gaswininstallatie laten zien.

Lunch
Inmiddels was het tijd voor de lunch. Deze werd genuttigd in Restaurant Van der Valk.Tijdens de lunch heeft de directeur van rederij Flinter een presentatie gegeven over de gevolgen van de kredietcrisis. Door deze crisis liggen nieuwe schepen aan de kant en is het onrendabel deze in bedrijf te nemen. Flinter steekt veel energie in milieumaatregelen, maar roept de overheid op de milieunormen vooral internationaal vast te stellen. Doen ze dat niet, dan kunnen rederijen binnen enkele weken de schepen onder een andere nationale vlag laten varen. Flinter wil dit niet. Nederland staat voor kwaliteit.

Bezoek aan Havenbedrijf
Om 14.30 uur werden we ontvangen bij het Havenbedrijf in Rotterdam. Hier werden we door de heer Peters van het Havenbedrijf ingelicht over de economische situatie in het havengebied. De overslag van containers en bulkgoederen loopt met 20 tot 30% terug. Ook diverse vertegenwoordigers van havenbedrijven gaven hun mening over de crisis. De overheid moet op korte termijn maatregelen treffen om te overleven. Men verwacht wel dat het op den duur weer goed komt. Deze tijd moet vooral besteed worden te investeren in duurzaamheid zodat we klaar staan voor betere tijden. Ook moet ontslag van personeel voorkomen worden. De overheid moet hier faciliteiten voor bieden. De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje onder het genot van het schitterende uitzicht over Rotterdam.

Olympic Fruit
Terug in Barendrecht werden we ontvangen door de heer M. van der Heuvel van Olympic Fruit. Hij schetste de ontwikkeling van zijn bedrijf vanaf 2001 maar ook de ontwikkeling van de AGF-sector. De klant staat steeds meer centraal. De grote winkelketens krijgen steeds meer macht. In het kader van duurzaamheid wordt veel energie gestoken in het verbeteren van de voedselkwaliteit. De oorsprong van het fruit is dankzij de digitalisering terug te herleiden. Ook gaf hij aan dat de groei in Nieuw-Reijerwaard belangrijk is voor de AGF-sector. Dit omdat de fruitsector verdwijnt uit het Merwehavengebied in Rotterdam. Na een goed verzorgde maaltijd gingen we richting Ridderkerk. In de Elimkerk was er een openbare avond waarin Van der Vlies en Van der Staaij een terugblik gaven op de themaâs van deze dag.

Vragenuurtje
Van het vragenuurtje werd door het publiek in de zaal gebruik gemaakt om over allerlei onderwerpen met de beide Kamerleden van gedachten te wisselen. Het ging onder andere over het verhogen van de AOW-leeftijd. Ook kwam de uitbreiding van de AGF-sector in polder Nieuw-Reijerwaard aan de orde. De aanwezigen gaven aan dat het eiland IJsselmonde vol is met 450.000 inwoners en veel bedrijventerrreinen. Van der Vlies besloot de avond. Hij gaf aan dat de crisis ook ons iets te zeggen heeft. We moeten niet te vast zitten aan het materiële. Het gaat uiteindelijk om Gods eer. Hij sprak de wens uit dat we als land wat dit aspect aangaat sterker uit de crisis mogen komen.

We mogen terugzien op een geslaagde dag.