Eerste Oosterscheldekreeft 2009 voor chefkok Sergio Herman
Wilhelminadorp, 20090330 -- Met de overhandiging van de eerste Oosterscheldekreeft door de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs aan chefkok/eigenaar Sergio Herman van restaurant Oud Sluis (drie Michelinsterren) is het Oosterscheldekreeftseizoen 2009 begonnen. Tot 15 juli kan genoten worden van de exquise smaak van deze kreeftsoort.
De opening van het seizoen was deze keer een winderige en vochtige aangelegenheid. De schippers van de vele platbodems en mosselkotters vonden het niet verantwoord om lang buitengaats op de Oosterschelde te blijven. En dus werd de fuik snel geleegd om vervolgens de overhandiging in de luwte van het Havenkanaal uit te voeren. Herman was zeer in zijn nopjes met de kreeft, die hij overigens wel moest afstaan aan chefkok Xavier Aelterman van Auberge de Campveerse Toren uit Veere die hem als eerste zou bereiden.
Sergio Herman was voor een bliksembezoek op Schouwen-Duiveland. 's Ochtends was hij door Prince Helicopters opgehaald van het helikopterveld in Knokke en naar Zierikzee gevlogen. Een geste van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft die de chefkok enorm kon waarderen. Herman vloog vrij snel na het overhandigen van de kreeft terug, omdat in Oud Sluis de gasten alweer op hem wachtten voor de lunch.
In zijn toespraakje, voor pers en genodigden, legde Herman de nadruk op het belang van streek- en seizoensproducten. Over de kwaliteiten van de Oosterscheldekreeft is hij lyrisch. Het water liep de toeschouwers in de mond terwijl de chefkok helemaal enthousiast werd over de mogelijke bereidingswijzen van deze kreeft met zijn zachte, fijne smaak en afwijkende DNA-structuur ten opzichte van andere soorten kreeften in de wereld. "Je moet deze kreeften met respect behandelen, deze kreeft vraagt om bepaalde vaardigheden en niet om gewoon maar koken." In zijn enthousiasme stelde de chefkok dat bourgogne de beste wijn is om bij de Oosterscheldekreeft te drinken. Echter, de Oostenrijkse Veltliner Steiniger Spiegel 2007 was net uitgeroepen tot kreeftwijn 2009. Het enthousiasme werd de topkok snel vergeven.
Ook Luit Ezinga voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft hield een toespraak. Daarin sprak hij zijn zorgen uit over de vooroeverversterking die in opdracht van Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd in de Oosterschelde. De plannen om hiervoor fosfor- en staalslakken te gebruiken kan desastreus zijn voor de kreeftstand. Deze afvalproducten van de chemische en staalindustrie bevatten residuen die de biodiversiteit mogelijk voor jaren aantast. Bovendien kunnen de kreeften zich niet nestelen tussen deze fijne slakken. Zij hebben voor hun habitat breuk- of stortsteen nodig. Ezinga riep de aanwezigen op om invloed uit te oefenen op Rijkswaterstaat om dit tegen te gaan. Al was het maar om volgend jaar voor de tiende keer het Oosterscheldekreeftseizoen te openen.
Tot slot hield de kersverse nieuwe burgemeester Gerard Rabelink zijn toespraak waarin hij kenbaar maakte ook dit onderdeel van zijn functie met veel plezier te vervullen. Ook sprak hij zijn enthousiasme uit over de vele verschillende soorten Zeeuwse streekproducten die hij in de korte tijd dat hij hier burgemeester is, al heeft leren kennen.
Voor meer informatie zie ook www.oosterscheldekreeft.nl
Ingezonden persbericht