Hond bijt kind of kind bijt hond - voorkomen is beter dan genezen

30/03/2009 14:13

VLAAMSE DIERENARTSENVERENIGING

Kinderen worden gebeten door de huishond. Pijnlijk nieuws. In België worden jaarlijks ruim 100.000 mensen gebeten. Kinderen worden dubbel zo vaak gebeten als andere leeftijdsgroepen. Kinderen jonger dan 6 jaar lopen vaak ernstige verwondigen op. Nochtans is voorkomen mogelijk. Hiertoe bestaat het Belgische initiatief De Blauwe Hond, dat de steun geniet van de Vlaamse overheid.

Hond bijt kind

Voorkomen is beter dan genezen

Chenaya, een 10 maand oude baby, werd gebeten door haar eigen hond toen de moeder het kindje wou optillen. Het parket vermoedt dat boorwerken in de omgeving het dier mogelijks zenuwachtig hebben gemaakt. Chenaya was al eerder gebeten in omstandigheden waarbij de hond 'schrok'; toen was er een klein letsel in het gezicht.

Elk jaar worden in België ruim 100.000 mensen door een hond gebeten. Volgens cijfers van een onderzoek in 2004 door Belgische kinderartsen worden kinderen dubbel zo vaak gebeten als andere leeftijdsgroepen en lopen kinderen jonger dan 6 hierbij vaak ernstige verwondingen op. Wanneer we kijken naar de omstandigheden waarin de bijtongevallen gebeuren, dan blijkt dat het merendeel thuis gebeurt, in dagdagelijkse situaties en met de eigen 'gezinshond'. Kinderen worden dus onder meer gebeten als ze de hond een zoentje willen geven, hem in zijn mand willen aaien, een beentje willen afnemen enz-

Cijfers melden dat de gezinshond een belangrijke plaats inneemt: België telt gemiddeld 11 honden per honderd inwoners en ruim 33,6 % van de gezinnen met kinderen heeft een hond. Uit onderzoek blijkt dat de gezinshond een duidelijk positieve rol vervult op vlak van de psychosociale gedragsontwikkeling van kinderen. We kunnen dus stellen dat we er alle belang bij hebben om te zoeken naar een veilige manier om met honden samen te leven.

Het verhaal van Chenaya toont duidelijk drie belangrijke zaken aan:

* Niet zozeer onbekende honden, maar vooral de huishond vormt een risico

* Jonge kinderen vormen een zeer kwetsbare risicogroep voor bijtongevallen

* In de voorgeschiedenis was er al sprake van situaties met een verhoogd risico op bijtongevallen

Repressief optreden door het afmaken van honden betrokken in bijtincidenten zal daarom ook steeds achter de feiten aanhollen. Dit incident is te beschouwen als een typisch voorbeeld van hoe het tijdig (h)erkennen van een risicosituatie een bijtongeval had kunnen voorkomen.

Verspreiding van kennis over risicosituaties en over het herkennen van stresssignalen bij de hond kan bijdragen tot het voorkomen van bijtongevallen. Bij het detecteren van problemen dient de dierenarts het eerste aanspreekpunt te zijn.

De vzw De Blauwe Hond werd precies opgericht om een middel aan te reiken aan jonge gezinnen om dergelijke bijtincidenten te voorkomen. De kernactiviteit van de vzw is dan ook het verspreiden van het preventiepakket 'De Blauwe Hond'. Het belang van haar taak werd eveneens erkend door de Vlaamse Overheid die er zijn financiële en logistieke steun aan verleend heeft.

De Blauwe Hond is niet zomaar een preventieproject. Het is een project van Belgische bodem en werd opgesteld door een multidisciplinair team van dierenartsen, artsen, ethologen, kinderpsychologen en kunstenaars. Het werd tevens op zijn effectiviteit getest in het Baby Lab van Lincoln University.

Het preventiepakket de Blauwe Hond leert aan gezinnen met jonge kinderen om potentiële risicosituaties met de eigen hond te erkennen en er veilig mee om te gaan en is te verkrijgen via http://www.blauwehond.be/ of via de dierenarts.

Internationaal werd het project ook gelanceerd in Nederland, Duitsland, Denemarken, Estonia, Italië, Noorwegen, Polen, Tsjechië, Servië, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Voor 2009 zijn gepland: Brazilië, Ierland, India, Japan, Spanje, Thailand en Korea.