Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 30 maart 2009

COMBINATIE VAN BEROEPSVISSERS

BEROEPSVISSERS STARTEN ALS EERSTEN
MET HERSTEL PALINGSTAND

De Tweede Kamer heeft vorige week belangrijke wijzigingen aangebracht in het plan van minister Verburg van LNV om de palingstand te verbeteren. De Kamer heeft de Nederlandse palingvissers opdracht gegeven om 157.000 kilo volwassen paling te vangen. Niet voor de consumptie, maar om weer uit te zetten op plaatsen waar die paling vrij naar zee kan trekken om zich voort te planten. Een hele klus, maar de vissers gaan er voor.

Voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB) constateert dat met de ingreep van de Kamer, het door minister Verburg voorgestelde vangstverbod in de maand oktober kan worden voorkomen. Maar het is duidelijk dat de Kamer daar strenge voorwaarden aan heeft verbonden. Het wordt voor de beroepsvissers keihard werken om daaraan te voldoen. Heldoorn " Zoals we eerder de handschoen van Verburg hebben opgenomen om een alternatief plan te maken, zo nemen we nu de uitdaging aan om de uitspraak van de Kamer in praktijk te brengen. Daar gaan we voor". De Kamer heeft bepaald dat het "over de dijk zetten" van volwassen paling op regionale schaal moet worden aangepakt. De CvB dient dit geheel te coördineren. Als de vissers in een bepaalde regio te weinig paling vangen voor uitzetting, dient er volgens de Kamer voor dat gebied alsnog een vangstverbod te komen.

zware druk
De Kamer is onder zware druk gezet door WNF, stichting De Noordzee en Sportvisserij Nederland om vooral vast te houden aan het plan van Verburg. Daarvoor organiseerden zij onder meer een grote advertentiecampagne in de media. Tegelijkertijd verschenen er (niet toevallig?) artikelen in Trouw en de Volkskrant, waarin de palingvissers werden afgeschilderd als roekeloze rovers van de natuur. Zo werd in een artikel in Trouw een palingvisser geciteerd met woorden die hij nooit en te nimmer heeft gesproken, sterker nog hij heeft nooit een journalist gezien. Ondanks dit publicitaire geweld heeft een brede Kamermeerderheid gekozen voor een meer rationele aanpak dan een vangstverbod voor paling.

uitzicht op herstel
De wijzigingen die de Kamer in het plan van Verburg heeft aangebracht, bieden meer en beter uitzicht op het herstel van de aal. Zo werd er in het LNV-plan geen onderscheid gemaakt m.b.t. de kwaliteit van de schieraal. Heldoorn: "Wij hebben altijd gepleit voor het vangen en uitzetten van zoveel mogelijk schone schieraal. Die aanpak krijgt nu gehoor." Verder is van belang dat de schone schieraal die de beroepsvissers nu gaan vangen en uitzetten veelal in afgesloten poldergebieden zit. Nu er geen vangstverbod komt, kan

voorkomen worden dat die paling vermorzeld worden in de vele duizenden poldergemalen die ons land kent. Via de vissers komt er nu 50 ton schone vrouwelijke schieraal beschikbaar voor uitzetting en ook nog eens 107 ton ongesorteerde aal. Dat is bij elkaar dezelfde hoeveelheid die Verburg met haar plan had willen bereiken, met dit verschil dat de beroepsvissers de gevangen aal ook werkelijk laten uittrekken om zich voort te planten". Ten slotte, aldus Heldoorn, wordt de stroperij op aal met het aangepaste plan nog enigszins binnen de perken gehouden. De beroepsvissers zijn immers "ogen en oren" op het water. Met een visverbod in oktober zou de deur voor stropers helemaal wijd opengezet worden.

Met verve verdedigen in Brussel
De wijzigingen die de Kamer in het oorspronkelijke plan van Verburg heeft aangebracht, moeten goedgekeurd worden door de Europese Commissie in Brussel. Om die reden heeft de Kamer er bij de minister op aangedrongen om het gewijzigde plan met verve in Brussel te verdedigen. Want - zo zegt de Kamer - het is nu een plan met toekomst geworden, waarvoor de vissers zich keihard gaan inzetten.


---

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:


* Sicko Heldoorn, voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers tel : 0592 - 366557 ; mobiel : 06 - 51440371


* Arjan Heinen, beleidsmedewerker bij de Combinatie van Beroepsvissers tel : 070 - 3369622 ; mobiel : 06 - 53655786
e-mail : aheinen@pvis.nl


---- --