Persbericht
Sligro Food Group presenteert Masterplan Foodretail
Uit een onderzoek gericht op een structurele verbetering van
de foodretailactiviteiten van Sligro Food Group N.V., gevestigd
te Veghel, is gebleken dat Foodretail de komende jaren naar
verwachting op een volwaardige manier zal bijdragen aan zowel
het bedrijfsresultaat als de kasstroom van de Groep.
Onder leiding van het nieuwe foodretailmanagement is een
Masterplan opgesteld, waarin alle aspecten van de formule
en de bedrijfsvoering zijn beoordeeld. Foodretail verwacht
de komende drie jaren haar bedrijfsresultaat te kunnen verbeteren
met circa ¤ 15 miljoen op jaarbasis. Deze toename is
het gevolg van een drietal blokken verbeteringsmaatregelen:
Rationalisatie van het vestigingennetwerk
Verwacht wordt dat circa 15% van de huidige EM-TÉ- en
Golff-omzet in de toekomst niet past in het gewenste
formuleprofiel
en dat er derhalve voor die winkels beter aansluiting
gezocht kan worden bij andere organisaties.
Optimalisatie van de formule en de operatie
Geconstateerd is dat er binnen de bestaande locaties en
formule
nog veel verbetermogelijkheden zijn, vooral op beheersmatig
terrein. Diverse verbeteringsprogramma's zijn
daartoe in gang gezet of zijn inmiddels al tot afronding gekomen.
In de eerste dertien weken van 2009 heeft EM-TÉ een toename
van de identieke consumentenomzet gerealiseerd van
meer dan 5%, waarmee EM-TÉ het beter heeft gedaan dan
de markt.
De onderhandelingen met het bestuur van Golff over een
geleidelijke overgang van een belangrijk deel van de Golffvestigingen
naar de EM-TÉ franchiseformule verlopen constructief
en gaan de eindfase in.
Normalisatie van de afschrijvingslasten
Door de overname en ombouw van voormalige Edah-vestigingen
in 2006 en 2007 is sprake van relatief hoge afschrijvingen,
waar echter maar in beperkte mate vervangingsinvesteringen
tegenover staan. Met ingang van 2010 zullen
deze lasten geleidelijk
afnemen tot een meer gebruikelijk
niveau.
Verwacht wordt dat de hiervoor vermelde maatregelen ieder
in ongeveer gelijke mate zullen bijdragen aan de beoogde
verbetering van het bedrijfsresultaat. De omzet van Foodretail
zal de komende jaren naar verwachting in beperkte
mate afnemen ten opzichte van de huidige omzet van circa
¤ 700 miljoen. Dit is de balans van omzetvermindering door
rationalisatie van het vestigingennetwerk en ingroei van de
overige locaties.
Sligro Food Group presenteert Masterplan Foodretail
Persbericht
Het netto geïnvesteerd vermogen van Foodretail zal naar
verwachting de komende jaren met bijna 20% afnemen tot
minder dan ¤ 150 miljoen, vooral omdat de afschrijvingen
hoger zullen zijn dan de vervangingsinvesteringen.
Samenvattend verwacht Sligro Food Group de komende drie
jaar een geleidelijke toename van het bedrijfsresultaat vóór
amortisatie van immateriële activa van Foodretail tot circa
3 - 3,5% van de omzet. Dit komt overeen met een niveau van
circa 15% over het toekomstig netto geïnvesteerd vermogen.
Wij denken daarmee een goede basis te leggen voor
verdere doorgroei van de retailactiviteiten in de toekomst.
Het voorgaande wordt heden toegelicht aan analisten.
De betreffende presentatie is opgenomen op:
www.sligrofoodgroup.nl.
In Sligro Food Group zijn foodretail- en foodservicebedrijven
actief, die zich direct en indirect richten op de totale Nederlandse
markt van de etende mens. Dit geschiedt volgens een
multichannelstrategie met verschillende verkoop- en distributievormen
(zelfbediening en bezorging) en via verschillende
distributiekanalen (detailhandel en groothandel).
Over het jaar 2008 is een omzet gerealiseerd van ¤ 2.168
miljoen met een nettowinst van ¤ 71 miljoen. Het gemiddeld
aantal personeelsleden op fulltimebasis bedroeg 5.600.
Op 16 april zal Sligro Food Group haar trading update over
het eerste kwartaal publiceren.
Veghel, 30 maart 2009
Namens directie Sligro Food Group N.V.
K.M. Slippens
Tel. +31 (0)413 34 35 00
www.sligrofoodgroup.nl
Vervolg pag. 1