Raad van State


maandag 30 maart 2009
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dongen heeft verleend aan een inwoner van Dongen voor kinderspeelboerderij Pukkemuk met bijbehorende minicamping aan de Vaartweg in Dongen. De vergunning maakt de uitbreiding mogelijk van zowel de minicamping met een aantal chalets als de kinderspeelboerderij. Een buurman, die eigenaar is van een varkenshouderij, komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest voor onaanvaardbare geluidsoverlast als gevolg van de uitbreiding. Zie ook de zaken die vandaag om 11.00 en 12.00 uur op zitting worden behandeld. Die zaken gaan over de milieuvergunningen die zijn verleend aan de buurman en aan een maatschap aan de andere kant van de kinderspeelboerderij. (zaaknummer 200802882/1)

10.30 uur

Zitting over het nationaal toewijzingsbesluit
broeikasgasemissierechten 2008-2012 (NTB II) van de ministers van VROM en Economische Zaken. In dit besluit zijn broeikasgasemissierechten toegewezen aan bedrijven in de zware industrie en andere sectoren zoals ziekenhuizen en elektriciteitsbedrijven. De CO2-emissierechten zijn voor de periode van 2008 tot en met 2012 toegewezen. In het NTB-II staan criteria voor de toewijzing van CO2-emissierechten. Vanwege het grote aantal beroepen dat tegen het NTB II bij de Raad van State is ingediend, worden de zaken op 30 en 31 maart en 2 april op verschillende tijdstippen op zitting behandeld. Deze zitting gaat over de basistoewijzing van CO2 emissierechten van elektriciteitsproducenten die met 15% is gekort. De reden voor deze korting is dat deze producenten volgens de ministers naar verwachting in de periode 2008-2012 zogenoemde 'windfall profits' zullen behalen. Deze winsten ontstaan doordat de prijs voor CO2 emissierechten via een verhoging van de elektriciteitsprijs wordt doorberekend aan de eindgebruikers, terwijl deze rechten gratis aan de elektriciteitsproducenten worden toegewezen. De ministers willen hiermee (ongerechtvaardigde) verrijking van de
elektriciteitsproducenten tegengaan. Tegen de korting hebben verschillende elektriciteitsbedrijven, waaronder Essent, Nuon en Eneco, beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200900235/1 tot en met 200900238/1, 200900356/1, 200900358/1 tot en met 200900370/1, 200900374/1, 200900375/1 en 200900525/1 tot en met 200900531/1) Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dongen heeft verleend aan een inwoner van Dongen voor een varkenshouderij aan de Vaartweg in Dongen. De vergunning maakt de uitbreiding van de varkenshouderij naar 654 zeugen, 1.558 gespeende biggen, 1 dekbeer en 1.992 vleesvarkens mogelijk. De eigenaar van de nabijgelegen kinderspeelboerderij Pukkemuk vreest voor onaanvaardbare stankhinder vanwege de uitbreiding van de varkenshouderij. Zie ook de zaken die vandaag om 10.00 en 12.00 uur op zitting worden behandeld. Die zaken gaan over de milieuvergunningen die zijn verleend aan de kinderspeelboerderij Pukkemuk en aan een varkenshouderij aan de andere kant van de kinderspeelboerderij. (zaaknummer 200802987/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dongen heeft verleend aan een maatschap uit Dongen voor een varkenshouderij aan de Vaartweg in Dongen. De vergunning maakt de uitbreiding van de varkenshouderij naar 410 zeugen, 1.080 gespeende biggen, 2 dekberen en 1.966 vleesvarkens mogelijk. De eigenaar van de nabijgelegen kinderspeelboerderij Pukkemuk vreest voor onaanvaardbare stankhinder vanwege de uitbreiding van de varkenshouderij. Zie ook de zaken die vandaag om 10.00 en 11.00 uur op zitting worden behandeld. Die zaken gaan over de milieuvergunningen die zijn verleend aan de kinderspeelboerderij Pukkemuk en aan een andere varkenshouderij naast de kinderspeelboerderij. (zaaknummer 200802718/1)

12.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg, waarbij het bestemmingsplan "Poelveld" van de gemeente Eijsden grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt de komst van 650 woningen en een scholencomplex in het gebied Poelveld mogelijk. Dit gebied ligt buiten de kern van Eijsden ten zuiden van Maastricht. De woningen zijn vooral bestemd voor de Maastrichtse bevolking. Onder meer de stichting Eijsden Groen komt tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur in beroep. De stichting betwist de financiële uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan, aangezien de provincie voor 30 woningen geen goedkeuring aan het plan heeft verleend. Het college heeft de goedkeuring geweigerd, omdat hij vreesde dat deze woningen hinder zouden ondervinden van bestrijdingsmiddelen die op een nabijgelegen perceel werden gebruikt. Verder vindt de stichting dat het onderzoek naar de gevolgen voor beschermde flora en fauna onvoldoende is. Zo zou een belangrijk fourageergebied van de dassen verloren gaan. Ook had het college beter onderzoek moeten doen naar de gevolgen voor de geluidshinder en de luchtkwaliteit in de omgeving, aldus de stichting. (zaaknummer 200801856/1)

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Winschoten heeft verleend voor twee winkelgebouwen met vijf winkelunits aan de Beertsterweg in Winschoten. In een van de units komt een bouwmarkt. Formido en De Vreeze Bouwmarkt komen tegen de bouwvergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het college deze niet had mogen verlenen, omdat er dan zoveel concurrentie ontstaat dat de onderlinge verhoudingen worden ontwricht. De rechtbank in Groningen verklaarde in juli 2008 een eerder beroep van de bouwmarkten ongegrond. (zaaknummer 200806342/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Leiden om maatregelen te treffen tegen café New Times en coffeeshop Joy aan de Beschuitsteeg in Leiden. Een buurman had hierom verzocht, omdat volgens hem het café en de coffeeshop daar in strijd met het bestemmingsplan zitten. Het college bestrijdt dit niet, maar vindt dat hij het vertrouwen heeft gewekt dat zij niet weg hoeven. De rechtbank in Den Haag verklaarde in juni 2008 een eerder beroep van de buurman gegrond. Volgens haar had het college handhavend moeten optreden. Zowel het college als het café en de coffeeshop zijn het daar niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805657/1)

15.00 uur

Zitting over het nationaal toewijzingsbesluit
broeikasgasemissierechten 2008-2012 (NTB II) van de ministers van VROM en Economische Zaken. In dit besluit zijn broeikasgasemissierechten toegewezen aan bedrijven in de zware industrie en andere sectoren zoals ziekenhuizen en elektriciteitsbedrijven. De CO2-emissierechten zijn voor de periode van 2008 tot en met 2012 toegewezen. In het NTB-II staan criteria voor de toewijzing van CO2-emissierechten. Vanwege het grote aantal beroepen dat tegen het NTB II bij de Raad van State is ingediend, worden de zaken op 30 en 31 maart en 2 april op verschillende tijdstippen op zitting behandeld. Deze zitting gaat over het beroep van Kollo Silicon Carbide B.V. tegen het NTB II. Kollo is een producent van siliciumcarbide (ook wel SiC genoemd), een halffabrikaat voor onder meer slijp- en snijmiddelen en technisch keramiek. De ministers hebben Kollo emissierechten toegewezen vanwege haar energie-terugwininstallatie (ETC). Kollo is van mening dat deze terugwininstallatie CO2-neutraal is. Volgens haar is de CO2-emissie een gevolg van de productie van SiC en niet van de activiteiten in de ETC. Aangezien de SiC-productieoven het bedrijf niet onder het emissierechtensysteem brengt, is het volgens Kollo niet juist dat haar bedrijf vanwege de ETC toch onder het handelssysteem valt. (zaaknummer 200900230/1)