Boodschappendienst Gaer Gedoan wint Maatschappelijke Stage Award 2009
29/03/2009 09:30
MOVISIE
Vrijdagavond heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) in Rotterdam in het bijzijn van ruim duizend scholieren voor de eerste maal de Maatschappelijke Stage Awards 2009 uitgereikt. Acht VMBO-leerlingen van het Bouwens van der Boijecollege in Panningen hebben met hun succesvolle boodschappendienst 'Gear Gedoan' de Award in de categorie Scholieren in de wacht gesleept. De winnaars vertegenwoordigen de 60.000 scholieren die dit schooljaar al aan de slag gaan met zich in te zetten voor de samenleving. In het schooljaar 2010/2011 lopen circa 195.000 scholieren in het voortgezet onderwijs een maatschappelijke stage.
De acht scholieren van VMBO-2 van het Bouwens van der Boijecollege uit Panningen (Limburg) hebben de Award voor de beste scholieren gewonnen. "Als wij de Award winnen, komen we hem aan u laten zien", beloofde één van de acht bij hun nominatie een vrouw die de Panningers helpen met hun zelf opgezette boodschappendienst Gear Gedoan (graag gedaan). Deze grotendeels 13-jarigen hadden zich vrijwillig aangemeld voor de maatschappelijk stage. De jongeren zelf geven aan dankzij hun maatschappelijke stage beter de weg in de supermarkt te vinden en te zien hoe moeilijk het is om met een scootmobiel te manoeuvreren in een winkel en dingen uit het bovenste schap te pakken. En dat ze leren om te gaan met mensen die ze eerder niet kenden. Dat ze daarnaast leren omgaan met geld vinden ze mooi meegenomen. "Ik vind het ongelofelijk bijzonder dat deze kanjers met iets kleins, maatschappelijk gezien iets groots voor een ander betekenen", aldus Van Bijsterveldt tijdens de uitreiking van de Award.
Ook het Gertrudiscollege uit Roosendaal behoort tot de gelukkige winnaars. Deze school blinkt volgens de jury uit in enthousiasme en doorzettingsvermogen. De scholieren krijgen van de school alle ruimte om na te denken over wat zij willen bijdragen aan de (lokale) samenleving. De school leert ze daarbij de actualiteit te benutten. Zo stond er in de krant dat de organisator van een minitriatlon zou gaan stoppen. Leerlingen van het Gertrudis zijn nu gestart met de organisatie van dat sportevenement voor basisscholen. Zij regelen de locatie, de schema's, contacten met scholen; alles tot en met de uitvoering.
Winnende stagebemiddelaar is Hans Ebbing van Stichting Contour in Tilburg. Al jarenlang weet Ebbing alle benodigde partijen bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat in Tilburg en omgeving maatschappelijke stage voor de kabinetsperiode van Marja van Bijsterveldt al een begrip was. Ebbing : "De praktijk heeft geleerd dat als je je doel wilt bereiken, je goed naar de mening van jongeren moet luisteren. Dat is wel veel werk, maar heeft ook het meeste effect: jongeren blijven bij de organisatie hangen als vrijwilliger." Door de jarenlange ervaring heeft Contour geen problemen met de grote aantallen. Dit jaar krijgen in Tilburg 2400 leerlingen een plaats.
Eetproject Filah uit Amsterdam heeft een Award gewonnen door aan leerlingen van het voortgezet onderwijs ruimte te bieden zonder verlegen te zitten om extra vrijwilligers. Hun enige doel is jongeren in contact brengen met dak- en thuislozen en de begeleiding wordt helemaal gedaan door vrijwilligers. Jaap Kolkman: "J ongeren zijn toch de vrijwilligers van de toekomst en dus ook zeker de moeite waard om tijd en energie in te steken."
Wie nog niet bekend was met het fenomeen maatschappelijke stage, had tijdens Make a Difference Day de gelegenheid om ruim 3700 jongeren vrijwilligerswerk te zien doen. 50 Scholieren van de Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad uit Rotterdam hebben met hun klus SPLASH! ook een Maatschappelijke Stage Award verdiend. Zij hebben met allerlei acties 5000 euro weten in te zamelen, om vervolgens 150 gasten van de Voedselbank te verwennen met een dagje uit naar het Dolfinarium. De scholieren zorgden voor het busvervoer en bij terugkomst in Rotterdam stonden de tafels van de schoolkantine feestelijk gedekt voor een heerlijke maaltijd. Zelfs aan halal eten was gedacht. "Deze dag neemt niemand mij meer af", was het veelzeggende commentaar van één van de gasten. Docentbegeleider Gerben ter Beek: "Deze jongeren hebben twee maanden lang hun ziel en zaligheid in deze maatschappelijke stage gelegd. Die Award is dik verdiend."
Het is de eerste keer dat de Maatschappelijke Stage Awards zijn uitgereikt aan de beste en meest originele maatschappelijke stages in Nederland. In 2011 loopt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage. Op dit moment wordt al op circa 96 procent van de middelbare scholen aandacht besteedt aan de maatschappelijke stage. Dat varieert van een uurtje tot een paar dagen. Dit jaar lopen bij wijze van proef 60.000 leerlingen een maatschappelijke stage van tenminste 30 uur. Dit gebeurt in 20 pilots door heel Nederland. De pilots geven scholen de mogelijkheid om te oefenen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt toert vanaf 31 maart een week lang door heel Nederland in het kader van de maatschappelijke stage. Ze reist die week kriskras door Nederland om goede voorbeeldprojecten te bezoeken, maatschappelijke stagiairs te spreken en met scholen te discussiëren over de invoering van de maatschappelijke stage. De tour begint op maandag 31 maart in Leeuwarden en eindigt op vrijdag 3 april in Maastricht.
Noot voor redacties
Meer informatie, films en fotomateriaal is te vinden op www.mas-sensation.nl. Meer informatie over maatschappelijke stage staat op www.samenlevenkunjeleren.nl.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.mas-sensation.nl