Waterbommen of smaakexplosies
Symposium over teeltmethoden en de gevolgen voor smaak
ROTTERDAM/MONSTER, 20090228 -- Hoe moeten we - als voorstanders van lekker, puur en eerlijk eten - omgaan met de vragen die rijzen rond grootschalige teelt en de effecten ervan op smaak? Wat kunnen professionals uit de reguliere groenten- en fruitsector leren van Slow Food en andersom? Die vragen staan centraal tijdens het symposium dat Slow Food Nederland in samenwerking met Themapark De Westlandse Druif op zaterdag 28 maart organiseert in Monster.
Slow Food staat op het standpunt dat grootschalige voedselproductie niet kan zonder schadelijke neveneffecten. Slow Food promoot dan ook kleinschalige, bio-intensieve teelt. Onder veel reguliere producenten in het Westland en daarbuiten leeft het idee dat deze kwaliteitseisen weliswaar mooi en idealistisch zijn, maar dat de huidige wereld dit soort eisen niet meer toestaat: schaalgrootte en efficiëntie zouden vereist zijn om alle monden te kunnen voeden. Weg met de smaak, desnoods. Tegelijkertijd doet een aantal producenten in het Westland en elders in de Nederlandse tuinbouw en fruitteelt zijn best om lekkere, gezonde producten voort te brengen, zonder schadelijke neveneffecten. Zij vinden dat ze - als werkgevers gebonden aan de Nederlandse wetgeving - werknemers bovendien behoorlijk betalen.
Inhoud programma
Het programma bestaat uit drie discussieronden, waarin een panel zijn visie geeft op een stelling, waarna een discussie plaatsvindt onder leiding van Arie van den Brand (onder andere voorzitter van Biologica). De stellingen zijn:
(1)Het maakt veel verschil in de smaak, houdbaarheid en het uiterlijk van het eindproduct of dat biologisch, bio-dynamisch of gangbaar geteeld is;
(2) Schaalvergroting heeft geleid tot smaakvervlakking en verlies aan biodiversiteit; en
(3) Natuurlijke middelen voor gewasbescherming en bemesting zijn het beste voor zowel klein- als grootschalige teelt.
Het programma start om 11.00 uur en eindigt met een borrel om 17.30 uur. Daarna is een diner, waarvoor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Tijdens het symposium is er gelegenheid producten te proeven en te vergelijken.
Toegang: ¤ 27,50 per persoon, inclusief lunch en borrel. Leden van Slow Food betalen ¤ 22,50. Leden van de Slow Food Youth Movement betalen ¤ 10,00.
Diner: ¤ 36,50 per persoon, inclusief twee consumpties. Leden van Slow Food betalen ¤ 31,50.
Meer informatie en aanmelding via het inschrijfformulier op de website www.slowfood.nl
ingezonden persbericht