Vijftig Nederlanders brainstormen in Kurhaus over beter Europa

24/03/2009 12:24

Europese Commissie

Op zaterdag 28 en zondag 29 maart gaan vijftig Nederlanders een weekend lang plannen bedenken voor de economische en sociale toekomst van Europa. Aan het eind van het weekend moeten er tien aanbevelingen liggen voor de Europese beleidsmakers. In alle 27 landen van de Europese Unie vinden in maart vergelijkbare burgerraadplegingen plaats. Tijdens het weekend discussiëren de burgers van Duitsland, Portugal, Bulgarije, Denemarken, Italië, Letland, Cyprus en Slowakije op vergelijkbare wijze. Er zal live-contact zijn met de burgers van de twee laatst genoemde landen. Het Nederlandse burgerforum wordt geleid door Monique Leyenaar, hoogleraar Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is deskundig op het gebied van burgerparticipatie.

De vijftig Nederlanders die zich het laatste weekend van maart vrijwillig 'opsluiten' in het Kurhaus in Scheveningen, vormen een doorsnee van de Nederlandse bevolking. Bijzonder is dat het geen mensen zijn die zichzelf hebben aangemeld om mee te doen, maar dat ze zijn geselecteerd. Het is de bedoeling dat zowel jongeren als ouderen, mannen als vrouwen, laagopgeleiden als hoogopgeleiden, veel in politiek geïnteresseerden en niet in politiek geïnteresseerden met elkaar gaan beslissen wat zij vinden dat Europa moet gaan doen.

Goed beslagen ten ijs

De deelnemers aan het burgerforum hebben begin maart wel informatie ontvangen over wat de Europese Unie doet en over sociale en economische issues. Ook kunnen zij tijdens het weekend van het burgerforum diverse onafhankelijke deskundigen raadplegen. En ze kunnen zich, als ze dat willen, mengen in discussies op de website www.europese-burgerraadpleging.eu/nl, waar al sinds december door iedere geïnteresseerde Nederlander meegepraat kan worden over een economisch sterk en sociaal rechtvaardig Europa.

Aanbevelingen - en dan?

De Europese burgerfora, die in maart in alle 27 EU-landen plaatsvinden en waaraan 1600 Europese burgers deelnemen, leveren in totaal 270 aanbevelingen op. In april worden hieruit door alle deelnemers de 15 meest relevante aanbevelingen geselecteerd en deze worden op de Europese Top van Burgers op 10 en 11 mei aanstaande aan de Europese politici overhandigd. Het nieuwe Europese Parlement, dat op 4 juni verkozen wordt, moet daar vervolgens werk van gaan maken.

Onderzoeksgegevens

Behalve aanbevelingen levert het project veel onderzoeksgegevens op: onder leiding van Monique Leyenaar worden alle deelnemers aan de 27 burgerfora vier keer over hun kennis en standpunten inzake de Europese sociale en economische politiek ondervraagd: vier weken vóór het forum; bij aanvang van het weekend; aan het eind van het weekend en na de Europese verkiezingen.