Persbericht
Utrecht, 27 maart 2009
D66 geeft Paas advies over coalitievorming
Sneller een nieuw meerderheidscollege sneller met één extra partij
Fractievoorzitter Gerda Oskam: "als er snel een stevig meerderheidscollege moet worden gevormd in Utrecht, is het handiger om dat in onderhandeling met één partij te doen. Onderhandelen met twee extra partijen is ingewikkelder en vergt veel meer tijd. Uiteraard wil D66 nog altijd helpen om de bestuurscrisis op te lossen. Om een slagvaardig een daadkrachtig bestuur te vormen dat goed is voor Utrecht. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een minderheidscollege, waarbij D66 bereid is om op onderwerpen afspraken te maken. Ook blijven we bereid te spreken om een meerderheidscollege te vormen als daarin voldoende onderwerpen staan die volgens D66 goed zijn voor de toekomst van de inwoners van de stad. Maar als een nieuw college heel snel moet worden geïnstalleerd, ligt het niet voor de hand om dat te doen met D66 èn VVD. Dat vergt echt langere onderhandelingen."
D66 heeft het volgende bericht naar haar leden gestuurd:
Aan de leden
Update gesprekken collegecrisis Utrecht
Begin deze week meldden wij u dat D66 bereid was om de bestuurscrisis in Utrecht te helpen oplossen tot de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Een goed, daadkrachtig en continu bestuur is in deze tijden van essentieel belang voor de inwoners van de stad. Daar zijn twee verschillende vormen voor mogelijk:
1. Een minderheidscollege, waarmee op onderwerpen afspraken kunnen worden gemaakt
2. Een meerderheidscollege
Op dinsdag 24 maart zijn de verkennende besprekingen voortgezet met de PvdA, CDA en Christen Unie. Het onderhandelingsteam, bestaande uit de fractievoorzitter en afdelingsvoorzitter, heeft daarin te kennen gegeven dat bovengenoemde twee opties voor D66 bespreekbaar zijn. De tweede optie is echter alleen bespreekbaar als er solide financiële afspraken kunnen worden gemaakt en de bestuurscultuur van het huidige college wijzigt. Daarenboven heeft D66 dan nog een lijst met onderwerpen die terug zou moeten komen in een nieuw collegeakkoord. Onderwerpen die voor D66 een beter bestuur mogelijk maken en goed zijn voor de inwoners en toekomst van Utrecht, zoals onderwijshuisvesting, studentenhuisvesting, economie, groen en sociale zaken.
Woensdag 25 maart bleek dat de PvdA, CDA en Christen Unie een technisch voorzitter hadden aangezocht in de persoon van CNV-voorzitter René Paas. Tegelijkertijd maakte men bekend dat zij streefden naar voortzetting van de gesprekken met VVD en D66 samen. Daarop hebben we donderdag de coalitiepartijen laten weten dat wij vonden dat er een stap werd overgeslagen, namelijk een antwoord op onze optie voor een minderheidscollege met 'gedoogsteun' en een antwoord op onze inhoudelijke lijst met onderwerpen.
De gemeenteraadsvergadering van 26 maart leidde tot het aftreden van Christen Unie wethouder Tymon De Weger. Het gevolg van een bestuurscultuur waarbij het Actieplan Luchtkwaliteit niet inhoudelijk in de gemeenteraad is besproken, maar tot na de deadline van Minister Cramer onder de coalitiepet werd gehouden. Drie wethouders heeft dit actieplan nu bestuurlijk de kop gekost en het is afwachten van het gevolg is voor de rest van het college.
Vandaag, 27 maart, heeft het onderhandelingsteam gesproken met René Paas. Paas gaf aan dat zijn opdracht is om zo snel mogelijk een nieuwe meerderheidscoalitie te vormen. Wij hebben daarop aangegeven dat in een dergelijk geval het handiger is om met één nieuwe partij te spreken i.p.v. twee. Dat vergt langere onderhandelingen omdat de verschillen tussen VVD en D66 ook fors zijn.
Andere oplossingen zijn uiteraard voor D66 nog immer bespreekbaar, maar als er snel een stevig meerderheidscollege moet worden gevormd, ligt het voor de hand om dit eerst met de VVD te proberen.
Met vriendelijke groet,
Gerda Oskam, fractievoorzitter
Jeroen Kreijkamp, afdelingsvoorzitte
Noot voor de redactie,
Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht