Belangrijke afspraken voor whiplashslachtoffers
BREDA, 20090327 -- Honderdvijftig over het gehele land verspreide keurmerk gecertificeerde letselschade advocaten en -experts van het netwerk 0800-ongeval hebben afspraken gemaakt met vijf grote verzekeraars om samen whiplashslachtoffers een echte kans te geven beter te worden. Het project Pandora staat voor een actieve schaderegeling voor letselschadeslachtoffers met whiplash. Doelstelling van het project is te onderzoeken of een slachtoffervriendelijk letselschadetraject whiplashslachtoffers er bovenop krijgt in plaats van jarenlang juridisch gesteggel en ook daardoor blijvende arbeidsongeschiktheid. Vandaag is het project gelanceerd op het jaarlijks congres van het Personenschade Instituut Verzekeraars.
Project Pandora
Naast de algemene vraag of in Nederland letselschadezaken op een goede manier worden behandeld, is er discussie rondom de afhandeling van whiplashzaken in het bijzonder. Het project Pandora wil, net als de letselschade advocaten en -experts van 0800-ongeval al deden, enerzijds slachtoffers centraal stellen en deze zo snel mogelijk weer in de situatie van vóór het ongeval terugbrengen. Anderzijds zien verzekeraars graag de doorlooptijd van whiplashschades verkort, waardoor mogelijk de schadelast gereduceerd wordt. Een win-win-win situatie dus! De causaliteitsdiscussie, die normaliter in de opstartfase gevoerd wordt, wordt nu geparkeerd en volgt pas na één jaar als er toch nog arbeidsongeschiktheid blijft bestaan. Gedurende dit eerste jaar wordt een voorschot van ¤ 5.000,- betaald en de schade vergoed. Netwerk 0800-ongeval pleit al geruime tijd voor deze werkwijze en vindt nu gelijkgestemden.
0800-ongeval: actieve schaderegeling
De actieve schaderegeling staat centraal bij de aanpak van het project Pandora. De aangesloten kantoren van 0800-ongeval hebben deze werkwijze al. Het zwaartepunt ligt dan ook op de korte lijnen met partijen uit de behandelende sector. Zo zijn afspraken gemaakt met fysiotherapeuten, revalidatieartsen, psychologen, arbeidsdeskundigen en re-integratiecoaches. Geen wachttijden meer, maar snel aan de slag. Indien alle partijen bereid zijn de schouders eronder te zetten, voelt het slachtoffer zich bij voorbaat meer gesteund, wat naar verwachting een positieve uitwerking op het herstel zal hebben. Het onderzoek is er dan ook op gericht het mogelijk negatieve effect van de discussie rondom juridische of medische causaliteit gedurende maximaal één jaar uit te stellen, in de hoop dat die daarna niet meer nodig is.
Mr. Rob Vermeeren, letselschade advocaat, initiatiefnemer 0800-ongeval en lid stuurgroep Pandora: `Deze wijze van behandelen is binnen het netwerk 0800-ongeval niets nieuws, maar we lopen vaak wel op tegen verzekeraars die niet willen investeren in slachtoffers. Dat verzekeraars het nu wel willen proberen, is een positieve ontwikkeling en een bevestiging dat we met het netwerk op de juiste weg zitten!`
0800-ongeval
Ingezonden persbericht