Gemeente Delft


380 kV hoogspanningsverbinding komt bij Delft zo veel mogelijk ondergronds

B&W beschouwt de afspraken met de minister van Economische Zaken over het grotendeels ondergronds aanleggen van de 380kV hoogspanningsverbinding bij Delft als het maximaal haalbare. Ook kan het college zich vinden in de toezeggingen van de minister over het verdwijnen van de bestaande 150 kV hoogspanningsverbinding langs de Kruithuisweg als compensatie. Het college gaat er vanuit dat het ministerie de werkzaamheden voor beide hoogspanningsverbindingen in zo kort mogelijke doorlooptijd in één keer uitvoert en de kosten voor zijn rekening neemt.

Wethouder Anne Koning: "We hebben van de minister gedaan gekregen dat de 380 kV een stuk extra ondergronds komt te liggen ten westen van de wijk Tanthof. Bovendien zal de ontsierende hoogspanningsverbinding langs de Kruithuisweg verdwijnen en ondergronds gaan meelopen met het 380 kV tracé ten zuiden van de stad. Met dit resultaat wordt naar onze mening zo veel als mogelijk rekening gehouden met belangen van de bewoners van onze stad en regio, de schaarse natuur en het open landschap van Midden-Delfland".

Het plan van de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, om een nieuwe hoogspanningsverbinding aan te leggen van 380.000 volt (380 kilo Volt) is bedoeld om de stroomvoorziening van de Randstad te kunnen garanderen. Deze verbinding kent een Noord- en een Zuidring. De Zuidring loopt volgens de plannen van EZ van Wateringen naar Zoetermeer, deels door de gemeente Delft. Naar verwachting legt de minister vanaf 22 april 2009 het Rijksinpassingsplan voor de Zuidring en de bijbehorende Milieueffectrapportage (MER) zes weken ter inzage.

Op grond van de zogenaamde Rijksprojectenprocedure zijn de lagere overheden waaronder de gemeente Delft, verplicht om de benodigde bouwvergunningen te verlenen. Deze gaan tegelijk met het inpassingsplan ter inzage. Op 24 maart jl heeft het college van Delft de ontwerpvergunningen vastgesteld.

B&W van Delft heeft alle geëigende bestuurlijke middelen ingezet om deze verbinding ondergronds te krijgen. Samen met provincie Zuid-Holland, burgers en de regiogemeenten is een intensieve lobby ingezet. Uitgangspunt van de minister van EZ was in eerste instantie bovengrondse aanleg. Medio 2008 werd duidelijk dat zij er toch voor kiest om tien kilometer van de Zuidring ondergronds aan te leggen. Tevens heeft de Minister toegezegd om de aanleg van de Randstad 380 kV-verbinding te compenseren door het onder de grond brengen van de bestaande 150 kV-verbinding, onder meer in de wijk Tanthof. In december 2008 maakte de minister bekend nog eens circa 700 meter extra ondergronds aan te leggen ten westen van de wijk Tanthof.

Helaas zal een deel van de verbinding langs de A4 ten westen van Buitenhof, Voorhof en Tanthof alsnog bovengronds worden aangelegd. De verbinding komt te liggen langs de sportaccommodatie Kerkpolder, waar ondermeer buitenschoolse opvang plaatsvindt. In overleg met TenneT en de betrokken partijen zal daarvoor een passende oplossing moeten worden gezocht. Overigens zal de bestaande 150kV verbinding ten westen van de wijken Voorhof en Buitenhof aan de masten van de 380kV verbinding worden gehangen, waardoor deze verder van de woningen komt te liggen.

Het college beschouwt het voorliggende resultaat als het maximaal haalbare wat de ondergrondse aanleg betreft, gezien de door EZ en uitvoerder TenneT gestelde technische randvoorwaarde dat in verband met risico's voor de netstabiliteit niet meer dan 20 kilometer van de hoogspanningsverbinding in de Noord- en Zuidring ondergronds kan worden aangelegd. Experts op dit gebied van TU Delft en het Belgische adviesbureau Tractebel bevestigen de geldigheid van deze technische randvoorwaarde.

De minister heeft Delft en buurgemeente Midden Delfland laten weten dat verder ondergronds brengen van de verbinding om die reden is uitgesloten. Het college is evenwel van mening dat de leiding in het gebied ten westen van Delft geheel ondergronds moet worden gebracht indien uit verdere studie van TenneT, TU Delft of anderen blijkt dat aanleg van meer dan 20 kilometer ondergrondse leiding technisch wel verantwoord is

De minister heeft Delft toegezegd dat nauw zal worden samengewerkt om de 150 kV verbinding langs de Kruithuisweg te verleggen en ondergronds te brengen. Het college wil dat de werkzaamheden voor de aanleg van de 150kV- en 380kV-verbindingen in een zo kort mogelijke doorlooptijd in één keer worden uitgevoerd zodat de overlast en de kosten voor de energiegebruikers zoveel mogelijk worden beperkt.

Delft zal voor haar rekening een bestemmingsplan opstellen voor de 150kV.

Nadere informatie:
www.randstad380kv.nl www.senternovem.nl/Bureau_Energieprojecten/Projecten/Randstad_380

Noot voor de redactie (