Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
Verrassende toename belangeloze orgaandonatie
AMSTERDAM, vrijdag 27 maart 2009
Het aantal transplantaties met een nier van een levende donor neemt verrassend toe. Alleen al dit jaar zal 55% van de totale niertransplantaties op deze manier tot stand komen. Waren het eerst uitsluitend familieleden zoals ouders, broers, zussen en kinderen, die als genetisch verwanten bij leven doneerden, nu is er een toename van wildvreemden die de medemens wil helpen zonder daar een emotionele band mee te hebben. Opvallend is bovendien dat deze barmhartige donoren voornamelijk werken bij liefdadigheidsinstellingen of een christelijke levensovertuiging hebben. Ook waren de meeste donoren al bloed- of beenmergdonor.
Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag in een onderzoek naar nierdonatie in het Erasmus MC in Rotterdam. Artsen en specialisten van het Erasmus stelden een programma op voor Samaritaanse nierdonatie in de periode van 2000 tot en met 2008. In deze periode meldden zich 110 personen voor anonieme donatie waarvan er 48 medisch geschikt bleken. In 35 gevallen had aan het eind van het programma daadwerkelijk nierdonatie plaatsgevonden.
In Nederland bestaat nog steeds een groot tekort aan nieren voor transplantatie. De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel 46 maanden. 20 tot 25% van de patiënten die op de wachtlijst komt, zal door het tekort nooit een transplantatie ondergaan. Om het aantal niertransplantaties te vergroten, werd het nationale donor-ruilprogramma ontwikkeld. Dit Nederlands initiatief is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en succesvolste ter wereld. Voor patiënten voor wie het moeilijk is in de familiekring een passende nier te vinden, biedt het Samaritaanse programma uitkomst.
Bij Samaritaanse donatie gaat het om donatie bij leven ten gunste van een onbekende ontvanger. Het verhaal van de barmhartige Samaritaan is een parabel uit de Bijbel waarin iemand onbaatzuchtig en onverwacht een hulpbehoevende helpt en steunt.
Het Samaritaanse programma werd in 2000 gestart nadat een donor zich meldde bij het Erasmus MC. De man had zijn nier niet kunnen doneren aan zijn inmiddels overleden vrouw, maar wilde wel iemand anders helpen. Sindsdien neemt het aanbod van dergelijke potentiële donoren gestaag toe.
Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)
Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.
NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.