Waterleidingmaatschappij Drenthe

Aanleg 13 kilometer drinkwaterleiding in Drenthe27 maart 2009 Â

WMD start miljoenenproject

Waterleidingmaatschappij Drenthe is gestart met de aanleg van een nieuwe drinkwaterleiding. De buis van ruim een halve meter dik gaat over een lengte van 13 kilometer van productiestation Annen naar Vries. Consumenten in Noord-Drenthe, die nu nog water krijgen uit De Punt, krijgen vanaf juni 2009 zachter water uit de Drentse productielocatie Annen (hardheid: nu 10,5 wordt 8,4 graden Duits). Per jaar zal de transportleiding 2,5 miljoen kubieke meter water vervoeren. De verwachte investering bedraagt circa 3 miljoen euro. WMD investeert hiermee fors in de infrastructuur, de kwaliteit en leveringszekerheid van de Drentse drinkwatervoorziening.

Aanleg
De technieken die worden gebruikt bij de aanleg van de transportleiding maken het een bijzonder project. Zo zijn er gestuurde boringen onder de A28, de N34 en de spoorlijn. De leiding gaat onder de A28 door op een diepte van 12 meter over een lengte van ruim 200 meter. De uitvoering van dit project is door WMD uitbesteed aan Aannemersbedrijf Siers. Aannemingsbedrijf Klarenbeek voert de drie grootste gestuurde boringen uit.

Voorbereidingen
De voorbereidingen zijn gestart in 2007 in verband met de lengte, de diameter, de duur van het project en de vele betrokken partijen, zoals grondeigenaren. Ook is er ecologisch en archeologisch vooronderzoek gedaan. Het onderzoek naar de flora en fauna in deze omgeving werd gedaan naar aanleiding van de Habitatrichtlijn. De richtlijn is er om fauna en flora te beschermen bij grote bouwprojecten. Het Verdrag van Malta heeft tot doel om het cultureel erfgoed, zoals archeologische resten, in de bodem veilig te stellen. Er zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen. Bij de gehele aanleg is een archeoloog aanwezig.

Extra capaciteit
Op dit moment levert Waterbedrijf Groningen drinkwater aan WMD uit productielocaties Nietap en De Punt. Groningen gaat in De Punt de onttrekking van grondwater verminderen. WMD gaat productiestation Annen gefaseerd uitbreiden. Bij de inrichting van waterwingebieden De Bulten en Breevenen en productiestation Annen is daarmee al rekening gehouden. De extra capaciteit vervangt de steunlevering die WMD nu uit De Punt krijgt (ca 1 miljoen kubieke meter per jaar). WMD zal zelfs water aan De Punt gaan leveren voor de stad Groningen (1,5 miljoen kubieke meter per jaar). Nietap blijft drinkwater leveren aan de kop van Noord-Drenthe.

De volgende plaatsen krijgen vanaf juni 2009 zachter water uit de Drentse productielocatie Annen:
Bunne, Donderen, Een, Een-West, Langelo, Lieveren, Norg, Peest, Roderesch, Steenbergen, Ter Aard, Veenhuizen, Vries, Westervelde, Winde, Yde, Zeijen en Zuidvelde