Gemeente Baarn

Conferentie werkgevers over 'Laaggeletterdheid op de werkvloer'

"In Nederland zijn ongeveer anderhalfmiljoen volwassenen laaggeletterd. Dat betekent dat ongeveer één op de tien Nederlanders en zes procent van de werkende beroepsbevolking niet goed kan lezen en schrijven." Aan het woord is Carla Gigengack van ROC Midden Nederland die, samen met gemeenten en verschillende andere organisaties, bedrijven aanspoort om laaggeletterdheid aan te pakken.

Carla: "Niet goed kunnen lezen en schrijven is vaak de oorzaak van een hoop ongemak. Mensen kunnen geen werkbriefjes schrijven of instructies lezen en zijn afhankelijk van anderen voor informatie. Dat is niet alleen lastig op het werk, maar ook in het privé-leven zou het zoveel prettiger zijn als zijzelf het heft in handen kunnen houden."

"Mensen schamen zich voor hun laaggeletterdheid en komen daar dan ook niet spontaan voor uit. Ze verzinnen allerlei 'trucs' om hun probleem te verbergen. Daarom melden ze zich meestal niet zelf aan voor een lees- en schrijfcursus, zelfs niet als die ècht voor hen bedoeld is. Het is dan aan hun omgeving om ze een extra duwtje in de rug te geven."

In 2006 heeft de regering een landelijk plan gelanceerd om laaggeletterdheid terug te dringen. Gemeenten, bedrijven en instellingen worden opgeroepen om hieraan hun steentje bij te dragen.

Ook is er in 2008 een overeenkomst gesloten in de Stichting van de Arbeid met als doel in 2015 het aantal laaggeletterden in Nederland met zestig procent te verminderen. Een ambitieuze doelstelling die alleen met de inzet van velen bereikt kan worden. Veel bedrijven en instellingen in de regio Midden-Nederland hebben zich al bij het project aangesloten.

Conferentie 31 maart
Samen met de gemeenten Baarn, Bunschoten, Soest en Woudenberg, organiseert ROC Midden Nederland op dinsdag 31 maart a.s. een werkgeversconferentie in Amersfoort. In het programma komen ondermeer de thema's aan de orde: 'Wat is laaggeletterdheid en wat kan ik er aan doen binnen mijn bedrijf ?' en 'Hoe herken ik laaggeletterdheid ?' Allerlei voorbeelden uit het dagelijks leven passeren de revue die helpen laaggeletterdheid te herkennen, in beeld te brengen en om te zetten in positieve acties, zoals scholing en training.

Heeft u als werkgever geen uitnodiging voor de conferentie ontvangen? Dan bent u hierbij van harte uitgenodigd om u ook voor deze conferentie aan te melden. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met de projectmanager laaggeletterdheid Carla Gigengack, via email: c.gigengack@rocmn.nl