ABVAKABO FNV

Minister Bos in Kamerdebat over koppeling marktsector en publieke sector

Eerdere berichtgevingen op onze website (van 25 en 26 maart) over het sociaal akkoord gaven al aan dat er een aantal onduidelijkheden is ontstaan ten aanzien van loon- en koopkrachtontwikkeling in de verschillende sectoren. Ook de Tweede Kamerleden bleken gisteravond in het Kamerdebat veel vragen over dit onderwerp te hebben en stelden deze aan minister Bos van Financiën.

Minister Bos verwees in zijn uitleg over de aangekondigde nullijn naar het zogeheten referentiemodel, waarin de marksector en publieke sector gekoppeld worden. Hij zei daarbij letterlijk:

".....Dat betekent dat wat er in de markt wordt gerealiseerd aan loonvorming, ook leidend is voor de ruimte die in de collectieve sector beschikbaar komt voor het afsluiten van cao's en het betalen van uitkeringen. Dat is de koppeling van wat er in de markt gebeurt aan wat er in de collectieve sector gebeurt. Dat is ook de koppeling van uitkeringen aan lonen. Het is allemaal verondersteld in onze cijfers dat dit gewoon blijft werken zoals het altijd gewerkt heeft. Als dan in de markt die ontwikkeling plaatsvindt die ik net heb beschreven, dan leidt dat dus automatisch via dat referentiemodel en de daarbij horende koppeling tot een besparing in de publieke financiën van 3,2 mld....."

..."Het zou inderdaad zeer wel kunnen zijn, vanwege het feit dat de loonontwikkeling in de marktsector dit jaar een stuk sneller omlaag is gegaan dan destijds in de ramingen zat, dat dit ook binnen de publieke sector tot problemen leidt, omdat daardoor minder geld beschikbaar komt voor overheidswerkgevers dan men dacht en de noodzaak ontstaat om daar een mouw aan te passen. Dat maakt het allemaal niet leuker of makkelijker, maar het is een reguliere uitvoeringsproblematiek die elk jaar voorkomt......"

ABVAKABO FNV zal maandag in de Federatie Raad (overleg tussen alle FNV-bonden) verder over dit onderwerp praten en daarna meer informatie verstrekken over de gelijke behandeling in loonontwikkeling voor de publieke sector, de marksector en uitkeringsgerechtigden.