Algemene Onderwijsbond

datum: 27 maart 2009
De investeringen in leermiddelen en inventarissen op basisscholen zijn in 2007 gedaald. Opmerkelijk, omdat het basisonderwijs in dat jaar nog meer geld overhield op de lopende begroting dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een analyse van de financiële gegevens in het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond, dat morgen verschijnt. Verder lijkt het er op dat steeds meer besturen van basisscholen onderwijsgeld gebruiken voor hun huisvesting, omdat ze vinden dat gemeenten te weinig investeren in schoolgebouwen. Een trend die de Inspectie van het Onderwijs al eerder bij het voortgezet onderwijs signaleerde.

Het Onderwijsblad heeft de gegevens van 1221 schoolbesturen in het basisonderwijs geanalyseerd. Vorig jaar waren de gegevens voor het eerst beschikbaar, dit jaar is voor het eerst een vergelijking over twee jaar mogelijk. Alle besturen hielden samen in 2007 111 miljoen euro over op hun lopende begroting, 16 procent méér dan het jaar daarvoor. Ook de renteopbrengsten van hun reserves namen flink toe. Desondanks daalden de investeringen in leermiddelen en inventarissen met 28 miljoen, maar liefst 11 procent minder dan het jaar daarvoor.

De scholen hebben het geld dat ze overhielden gebruikt om hun reserves te versterken. Vier van de tien scholen hebben daardoor een groter weerstandsvermogen dan volgens voorlopige normen nodig is. Er moet nog duidelijk worden wat de precieze normen worden om de vermogens van scholen te beoordelen. De Commissie Vermogens Onderwijsinstellingen komt medio 2009 met een advies daarover.

Tijdens het onderzoek naar de financiële positie van het basisonderwijs werd duidelijk dat scholen steeds vaker een deel van hun subsidie voor personeelskosten en leermiddelen opsparen om in hun schoolgebouw te investeren. Daar is de lumpsum-financiering niet voor bedoeld, maar schoolbesturen vinden dat de normvergoeding van de gemeenten voor scholenbouw te laag is. Dezelfde trend doet zich voor in het voortgezet onderwijs, zo constateerde de Inspectie van het Onderwijs afgelopen december. Naar aanleiding daarvan willen de ministeries van Onderwijs en Binnenlandse Zaken een onderzoek instellen naar het verschuiven van onderwijsgeld naar huisvesting.

Door de publicaties vorig jaar over de reserves in het basisonderwijs hebben talloze ouders en personeelsleden kritische vragen gesteld aan hun schoolbestuur over het financieel beleid. De website www.hoerijkismijnschoolbestuur.nl telde drie weken geleden de honderdduizendste unieke bezoeker en blijkt voor betrokkenen een succesvol middel om een eerste idee te krijgen van de financiële situatie van schoolbesturen. Vanaf vandaag staan de nieuwste gegevens op de site van alle schoolbesturen in basis-, speciaal-, voortgezet onderwijs en de bve (mbo). Het maakt voor het eerst een vergelijking van 2006 en 2007 mogelijk in het basisonderwijs. De cijfers van hogescholen en universiteiten worden later toegevoegd.

Het huishoudboekje van het primair onderwijs
Zie het origineel