VU medisch centrum

Chris Meijer en Gerrit Meijer willen uitgroeien tot Harvard aan de Amstel

26 maart 2009

Na 26 jaar draagt Chris Meijer (links) zijn bestuurlijke taken als hoofd van de afdeling pathologie over aan Gerrit Meijer. Van een definitief afscheid is echter geen sprake, de wetenschap roept.

Foto: Mark van den Brink "Pathologie is een grote afdeling met meer dan 200 man, dat draag je niet in één keer over. Maar Gerrit is een goede opvolger, dat maakt het gemakkelijk. Hij is snel, efficiënt, energiek en vlot met computers. Bovendien is hij pathologisch en genetische goed onderlegd. We zitten op één lijn, tenzij het gaat om de keuze voor Franse of Chileense wijn", lacht Chris Meijer.

Veel veranderd
Terugkijkend ziet Meijer in de afgelopen 26 jaar een duidelijke opgaande lijn. "Toen ik hier in 1983 begon waren de besluitvorming, beheerstructuur en financiën weinig inzichtelijk. De faculteit en de kliniek waren nog twee gescheiden organisaties. Na drie maanden dreigde sluiting van de medische faculteit, dus er moest veel veranderen. Mijn visie is altijd vrij simpel geweest: kwaliteit en openheid staan voorop, anticipeer op de toekomst en presenteer resultaten als hapklare brokken. Daarbij moet het ook gezellig zijn, feesten moet je vieren. Vakinhoudelijk heeft pathologie een enorme slag gemaakt en de organisatie is sterk verbeterd. Binnen VUmc heeft de afdeling een centrale positie verworven in de diagnostiek, het onderzoek en het onderwijs. Dat zie je bijvoorbeeld terug in onze publicaties en in de introductie van nieuwe moleculaire technieken - die zijn vanuit de pathologie geïnitieerd. De afdeling pathologie van VUmc was de eerste academische pathologieafdeling met een CCKL-accreditatie. Onze afdeling staat in Nederland aan de top." "Niet te bescheiden, Chris: aan de top van Europa", verbetert opvolger Gerrit Meijer zijn collega. "Chris heeft pathologie opgebouwd tot een prachtafdeling. Hij barst van de dynamiek! We zijn allebei gek van ons vak en willen het graag verder ontwikkelen, maar Chris is in meerdere opzichten onnavolgbaar."

Parallelle ontwikkelingen
Vakinhoudelijk werken de beide Meijers nauw samen. De naam van Chris Meijer is onlosmakelijk verbonden met onderzoek naar baarmoederhalskanker, de HPV-vaccinatie voor meisjes vanaf 12 jaar en de HPV-thuistest voor vrouwen. "Ik heb gezien hoe het virus werd ontdekt en ontrafeld, inclusief de ontwikkeling van de immuun respons en de screening. Het heeft ons mooie publicaties opgeleverd. Het is heel leuk als je die ontwikkeling en de klinische spin off ziet. De maatschappelijke kritiek op de vaccinatie vind ik echter buitenproportioneel. De kwaliteit van het onderzoek staat buiten kijf, de wetenschappelijke data zijn keihard. Vaccineren is heel belangrijk en de gezondheidswinst is enorm."
Gerrit Meijer is gespecialiseerd in dikkedarm- en maagkanker. "De screening op baarmoederhalskanker loopt iets voor, maar er zijn veel parallelle ontwikkelingen. We delen onze kennis. Maart is in de VS uitgeroepen tot National Colorectal Cancer Awareness Month en Nederland werkt hard aan het bevorderen van het onderzoek naar darmkanker. De Gezondheidsraad bereidt op dit moment een advies voor over een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. In 2010 neemt het ministerie van VWS hierover een besluit."

De ziekte zit in de cel
"Pathologie speelt een centrale rol in het ontwikkelen van nieuwe inzichten over ziekte", legt Gerrit Meijer uit. "De patholoog classificeert cel- en weefselmonsters traditioneel op basis van hoe deze er onder de microscoop uitzien, maar steeds vaker gebeurt dat ook op basis van moleculaire profielen." Tumorprofilering heeft volgens beiden de toekomst. Vroeger was de behandeling van patiënten vaak op basis van 'one size fits all', maar er komen steeds meer nieuwe, vaak dure, geneesmiddelen die vragen om het definiëren van de juiste patiëntengroep met behulp van moleculaire diagnostiek." Een andere ontwikkeling is de digitalisering van de pathologie. "De traditionele microscoop maakt plaats voor het beeldscherm, over vijf tot tien jaar worden alle coupes digitaal gescand en komen ze het lab niet meer uit", denkt Gerrit Meijer. "Die digitalisering vereist wel een stevige investering in een goede IT-infrastructuur. Ik zie het als een uitdaging om het hoge niveau van de afdeling te handhaven en onderzoek en patiëntenzorg de komende jaren sterker dan nu te integreren in de kliniek. Daarnaast willen we, samen met onze klinische partners de samenwerking in de regio intensiveren." Chris Meijer is er van overtuigd dat VUmc met een actiever beleid de huidige positie kan versterken. "Als VUmc blijft investeren in management, onderzoek, onderwijs en het herkennen en ontwikkelen van talent groeien we uit tot een Harvard aan de Amstel."

Ursula Wopereis
bron: Tracer