TNO

27 maart 2009

Tempo maken: ja. Maar door het slim te doen kan het goedkoper en toekomstbestendiger

Extra geld voor ziekenhuizen slim besteden

Door slim te (ver)bouwen kunnen ziekenhuizen niet alleen vele procenten besparen op de bouwkosten, maar ook op het primaire proces. Het kabinet stimuleert ter bestrijding van de economische crisis onder meer de renovatie en nieuwbouw van zorginstellingen. Met deze maatregel kan de vastgelopen ziekenhuisbouw snel weer worden opgestart en kunnen verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg verder met het verbeteren van de huisvesting en privacy van hun cliënten. Er wonen bijvoorbeeld nog steeds 9.500 mensen op drie- of meerpersoonskamers en 16.000 mensen in tweepersoonskamers in verpleeghuizen.

Nu er geld beschikbaar komt, lijkt het alsof het dan ook snel opgemaakt moet worden. Krijg je anders geen geld voor je nieuwe ziekenhuis? Dan kan de verleiding groot zijn om weer het oude plan uit de kast te trekken om tijdig een beroep te kunnen doen op het geld. Maar dat kan, gezien vanuit de levenscyclus van het ziekenhuis, een dure optie zijn waar men op termijn niet blij mee kan zijn.

Besparen door activiteiten fysiek te clusteren

Er kan namelijk slimmer gebouwd worden. En door slimmer te bouwen kan geld worden bespaard. Het Bouwcollege lanceerde enkele jaren geleden het zogenaamde Schillenmodel om activiteiten te clusteren binnen aaneengesloten gebieden en berekende dat dit model 10% kan besparen op de investeringskosten. Het eerste ziekenhuis gebouwd volgens dit model staat inmiddels in Zutphen. TNO onderzoekt op dit moment hoe de logistiek en arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen verbeterd kan worden. En de eerste indicaties wijzen ook op een mogelijke besparing in de kosten van het primaire proces van zo'n 10%. Tempo maken: ja. Maar door het slim te doen kan het goedkoper en toekomstbestendiger.

Ziekenhuizen dragen lasten en lusten eigen vastgoed

Ziekenhuizen worstelen al langer met stagnatie van hun nieuwbouwplannen. De oorzaak moet vooral gezocht worden in de vanaf 2008 ingevoerde wijzigingen rond de regels van de ziekenhuisbouw. Ziekenhuizen zijn vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor hun bouw geworden: zij dragen zelf de lusten én lasten van hun vastgoed. Het vastgoed is onderdeel van hun tarieven en productie geworden en zij moeten, net als bijvoorbeeld Albert Heijn, de kosten van huisvesting gaan doorberekenen aan hun klanten. In dit nieuwe financieringssysteem worden ziekenhuizen gedwongen elke vierkante meter optimaal in te zetten. Ook de banken worden voorzichtiger om een hypotheek te verstrekken aan ziekenhuizen: er worden nu serieuze businessplannen gevraagd. Tijd voor heroverweging dus, waar ook het Centrum Zorg en Bouw van TNO (voortgekomen uit het Bouwcollege) vanwege zijn deskundigheid bij betrokken wordt.
bericht 2009-10
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75