Nieuwbouwhuizen verspillen nog steeds aardgas

17/03/2009 14:04

InnovatieNetwerk

Minimaal 90% van alle nieuw opgeleverde huizen in Nederland blijft gebruik maken van hoogwaardig aardgas voor de meest laagwaardige toepassing: verwarmen. Maar er zijn ook goede voorbeelden: technisch en financieel is het prima mogelijk om alle nieuwbouw te verwarmen met zonnewarmte, zonder één kubieke meter aardgas te hoeven gebruiken.

Dat stelt Peter Oei van InnovatieNetwerk, de denk- en doetank van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Hij bewijst met het boek 'Bouwen met groen en glas - in uitvoering. Duurzame innovaties voor wonen en werken' dat nieuw- en renovatiebouw in Nederland vanaf nu energieneutraal tot stand kan komen. 'Nieuwbouwwoningen met cv-radiatoren belemmeren tientallen jaren de overgang naar een duurzame energievoorziening. Om die huizen warm te krijgen, is er nog steeds water van hoge temperatuur nodig. Terwijl dat voor ruimteverwarming helemaal niet nodig is; water van 25-35 0C is ruim voldoende', aldus Oei.

Op 27 maart verschijnt de derde geactualiseerde druk van Bouwen met groen en glas - in uitvoering. Het boek toont aan dat gebouwen zelf een bron van energie kunnen zijn door goed gebruik te maken van zonnewarmte en daglicht. Het bouwconcept is ontleend aan de glastuinbouw, waar technieken optimaal gebruik maken van daglicht en zonnewarmte. Een slim samenspel van daglicht, groen en klimaattechnieken leidt tot 'aardgasvrij' bouwen. Oei: 'Planten spelen een grote rol in dit bouwconcept; zij zorgen voor een prettig woon- en werkklimaat en verbeteren de luchtkwaliteit'.

Het nieuwe regionale hoofdkantoor van de Rabobank Westland (opening eveneens op 27 maart) is één van de goede praktijkvoorbeelden in het boek. Het ontwerp van architect Eduard Böhtlingk zet een nieuwe norm voor bouwen met zonnewarmte, daglicht en groen. Het kantoor maakt geen gebruik van fossiele energie omdat het gebouw zijn verwarming en koeling met zonne- en aardwarmte jaarrond kan regelen. Ook de grote hoeveelheid daglicht zorgt voor een aanzienlijk lager elektriciteitsverbruik; zonnecellen en de naastgelegen windmolen leveren de benodigde groene stroom.

Bouwen met groen en glas biedt een schoon, gezond en prettig binnenklimaat voor woningen, scholen, kantoren en zorginstellingen, gecombineerd met een substantieel lager energieverbruik voor koelen en verwarmen.





http://www.bouwenmetgroenenglas.nl